Treći dan zaredom vatrogasci se bore s vatrom na požarištima na jugu Hrvatske. Nepristupačan teren otežavao im je gašenje tijekom cijelog dana.

Galerija


Gašenje vatrogascima otežava nepristupačan, brdovit teren. U pomoć su zato priskočile zračne snage - ukupno šest protupožarnih aviona. Tri kanadera i tri air tractora gasila su požarišta Kula Norinska kod Metkovića, konavoska brda te Orebić na poluotoku Pelješcu.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Planuo stan na drugome katu zgrade u Trogiru: Na teren izašli vatrogasci, hitna i policija Vatrogasci, ilustracija VIDEO Munja uzrokovala požar u Solinu? Gorjelo nisko raslinje uz cestu

Angažiran je i helikopter koji je prevozio posade iz Zemunika do Dubrovnika. A da većih problema ne bude, brinula se i vojska. 100-injak pripadnika pomagalo je vatrogascima koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske. Vjetar koji je u srijedu stvarao probleme, noćas je ponovno razbuktao požar u mjestu Mokalo na Pelješcu. Evakuirano je 35 ljudi, ali kuće su na kraju obranjene.

U brdima iznad Konavala novinarka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić razgovarala je sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Stjepanom Simovićem.

Stanje je bolje, možemo reći da će nam ovo biti prva mirnija noć?

Tako je. Požari su otprije jedno sat vremena pod nadzorom. Sva tri velika požara su pod nadzorom vatrogasaca ali ni blizu završeni. Znači, još je puno posla jer su velike površine, blizina kuća je na nekim požarima, tako da moramo još uvijek biti oprezni.

Dakle, vatrogasci ostaju čitavu noć. Koliko će ih biti na terenu?

Vatrogasci ostaju čitavu noć na sva tri požara. Na ta tri požara ostajemo u punom sastavu. Znači nećemo se povlačiti nitko. Oko tristotinjak vatrogasaca će biti na sva tri požara večeras i cijelu noć.

Sva ova tri požara su u jednoj županiji i to na velikim udaljenostima: Konavle, Pelješac, dolina Neretve. Koliko je ovo bilo teško organizirati i koliki su sami troškovi svega ovoga?

Organizacijski je jako zahtjevno. Svi znamo gdje je Orebić, Konavle na drugom kraju, Neretva na drugom. Trebam puno gasitelja na istom mjestu, velike su površine i sva tri su terena zahtjevna. Orebić ima svoju priču, najteži je daleko, od sva tri požara, ušao je i u samo mjesto stradavanja i zahtjevan. Iza toga, Neretva, jako veliki požar, a iza toga dođu Konavle. Tako vas, doslovce, rašire da trebate imati puno vatrogasaca. Mi smo ih imali, samo je na Orebiću, bilo preko tristo gasitelja. I trebate ih mijenjati sve. Tako da je to organizacijski vrlo zahtjevno.

Tu je i pomoć iz zraka - koliki su to troškovi?

Ne možemo ni zamisliti. Troškovi su ogromni. Vidjeli ste: sami broj vatrogasaca, vozila, tehnike, zračnih snaga, kanadera sva tri... Jedan sat kanadera je 75 tisuća kuna. Znate koliko je on letio i koliko to sve skupa košta zato svi mi moramo biti oprezni, svi koji sudjelujemo u ovome.

Uzrok požara u Orebiću. Preliminarna istraga pokazala je da se radi o iskrenju iz dalekovoda. Moćemo li znati što se u Konavlima događalo, je li bio očevid?

Nije bio očevid, nemamo još nikakvu informaciju mi kao vatrogasci. To ipak radi MUP, policija. Ona to uvijek odradi temeljito tako će i sada, ali svi skupa moramo paziti. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr