Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grupa Hypo Alpe Adria u nedjelju je navečer kategorički odbacila sve optužbe u vezi njenih poslovnih veza s umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, a posebno optužbe da je Hypo banka "prala novce".


U priopćenju objavljenom u Klagenfurtu, gdje je glavno sjedište banke, navodi se da je banka u poslovne veze sa Zagorcem "stupila tek 2004. što se može dokazati" i da nikad nije bila umiješana ni u kakve transakcije sa sredstvima hrvatske države ili novcima poteklim iz rata, javlja APA.

Vezani članci Koronašoping, ilustracija Treba li prati namirnice? Evo zašto je opasnije meso i sladoled držati izvan doma tri dana, nego ga spremiti u hladnjak nakon kupovine Slika nije dostupna Austrijsko Državno odvjetništvo istražuje generala Zagorca

Banka u priopćenju ističe da se godina 2004. kad je stupila u
poslovne veze sa Zagorcem odnosi na cijeli koncern Hypo grupe, dakle i na Hypo banku u Hrvatskoj.

Nadležne institucije hrvatskog pravosuđa prošlog su mjeseca od austrijskih vlasti zatražile pravnu pomoć u istrazi vezanoj za
Zagorca, a austrijsko državno odvjetništvo iz Klagenfurta je potvrdilo da je na hrvatski zahtjev otvorilo istragu.

Banka ističe u svom priopćenju i da se istraga ne odnosi ni na jednog zaposlenika banke. Jedna od osoba protiv koje se vodi istraga nikad nije zaposlena u Hypo banci, a bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke Guenter Striedinger, protiv kojeg je otvorena istraga, svoj je poslovni odnos s bankom prekinuo potkraj kolovoza prošle godine, kaže se u priopćenju.

Austrijski politički tjednik "Profil" objavio je u svom on-line
izdanju od nedjelje da je austrijsko pravosuđe otvorilo istragu portiv Striedingera.

Visina financiranja Zagorca ili nekog njegovog poduzeća od strane Hypo banke iznosi oko 4 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Banka dodaje da uz to financira pet projekata s nekretninama u Hrvatskoj u iznosu od ukupno 70 milijuna eura.

"Izričito naglašavamo da krediti za tih pet projekata nisu
depozitarno osigurani. Tih je pet projekata osigurano isključivo hipotekarno", navodi se u priopćenju Hypo banke i ističe kako su troznamenkasti milijunski iznosi o kojima su neki mediji pisali "potpuna izmišljotina".

Banka nadalje iznosi da je na Zagorčevom računu deponirano nekoliko stotina tisuća eura, a taj je račun otvoren 2005. Prilikom otvaranja računa banka je, kako se navodi, poštivala sve odredbe austrijskog zakona o sprečavanju pranja novca i sve je uredno ispitano. A osim toga, dodaje se, Zagorčev depozit nije iskorišten za osiguravanje bilo kakvog kredita.