Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Zagorec: Hypo banka odbacuje optužbe za pranje novca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grupa Hypo Alpe Adria u nedjelju je navečer kategorički odbacila sve optužbe u vezi njenih poslovnih veza s umirovljenim hrvatskim generalom Vladimirom Zagorcem, a posebno optužbe da je Hypo banka "prala novce".

U priopćenju objavljenom u Klagenfurtu, gdje je glavno sjedište banke, navodi se da je banka u poslovne veze sa Zagorcem "stupila tek 2004. što se može dokazati" i da nikad nije bila umiješana ni u kakve transakcije sa sredstvima hrvatske države ili novcima poteklim iz rata, javlja APA.

Pročitajte i ovo Kate i Gerry McCann Nisu komentirali postupak Obrat u slučaju portugalske policije i nestale Maddie: Roditelji djevojčice na ovo su čekali godinama, ali im nije donijelo utjehu Slika nije dostupna Slučaj Zagorec: Svjedočili Miroslav Tuđman i Ivo Pukanić

Banka u priopćenju ističe da se godina 2004. kad je stupila u
poslovne veze sa Zagorcem odnosi na cijeli koncern Hypo grupe, dakle i na Hypo banku u Hrvatskoj.

Nadležne institucije hrvatskog pravosuđa prošlog su mjeseca od austrijskih vlasti zatražile pravnu pomoć u istrazi vezanoj za
Zagorca, a austrijsko državno odvjetništvo iz Klagenfurta je potvrdilo da je na hrvatski zahtjev otvorilo istragu.

Banka ističe u svom priopćenju i da se istraga ne odnosi ni na jednog zaposlenika banke. Jedna od osoba protiv koje se vodi istraga nikad nije zaposlena u Hypo banci, a bivši predsjednik uprave Hypo Alpe Adria banke Guenter Striedinger, protiv kojeg je otvorena istraga, svoj je poslovni odnos s bankom prekinuo potkraj kolovoza prošle godine, kaže se u priopćenju.

Austrijski politički tjednik "Profil" objavio je u svom on-line
izdanju od nedjelje da je austrijsko pravosuđe otvorilo istragu portiv Striedingera.

Visina financiranja Zagorca ili nekog njegovog poduzeća od strane Hypo banke iznosi oko 4 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Banka dodaje da uz to financira pet projekata s nekretninama u Hrvatskoj u iznosu od ukupno 70 milijuna eura.

"Izričito naglašavamo da krediti za tih pet projekata nisu
depozitarno osigurani. Tih je pet projekata osigurano isključivo hipotekarno", navodi se u priopćenju Hypo banke i ističe kako su troznamenkasti milijunski iznosi o kojima su neki mediji pisali "potpuna izmišljotina".

Banka nadalje iznosi da je na Zagorčevom računu deponirano nekoliko stotina tisuća eura, a taj je račun otvoren 2005. Prilikom otvaranja računa banka je, kako se navodi, poštivala sve odredbe austrijskog zakona o sprečavanju pranja novca i sve je uredno ispitano. A osim toga, dodaje se, Zagorčev depozit nije iskorišten za osiguravanje bilo kakvog kredita.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene