Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi još analiza

SLUČAJ RAZDJELNICI Rokovi teku, kazne prijete, a obaveza ostaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako riješiti problem s razdjelnicima koje ugrađuje sve veći broj građana - trebala bi otkriti tek osnovana radna skupina Ministarstva gospodarstva. U ponedjeljak su neformalni članovi održali prvi sastanak.

Zasad nema nikakve odluke u smjeru moratorija ili izmjene zakona - stav je ovdje kako obveza ugradnje postoji i dalje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SLUČAJ RAZDJELNICI Otkrivamo što nakon svega građani mogu učiniti Slika nije dostupna Previsoki računi Problem s razdjelnicima: 'Loši su za građane'

Iz još neformalne radne skupine pak najavljuju nove analize i prikupljanje podataka, ministar Tomsilav Panenić je sam spomenuo da će se ako treba obilaziti zgrada do zgrade. Konkretniji tehnički potezi mogli bi se donijeti za dva mjeseca.

Predstavnici udruga zadovoljni su jer kažu po prvi puta su direktno uključeni u rješavanje problema, no upozoravaju kako je vremena za to sve manje, jer rokovi teku, a građanima prijete kazne.

"Zaključeno je da ćemo se formirati u manje skupine i da će se stručnjaci formirati u mini skupinu koja će donijeti neke načelne odluke o kojima će se raspravljati dalje", kaže Slavenka Žuža iz udruge Protiv skupog EnergA.

Nejasni računi, neinformirani građani, nametnuta obveza - o brojnim problemima raspravljati bi trebali predstavnici HERE, ministarstva gospodarstva, stručnjaka i udruga građana.

"Očigledno da ćemo nešto na tome uspjeti nešto riješiti, a velika stvar je to što smo počeli razgovarati, neposredno, a ne preko medija što radimo protekle četiri godine", kaže Željko Tomašić iz ROZP-a.

Razdjelnici su stigli i do Ustavnog suda, studija isplativosti nije napravljena, a rokovi građanima teku. Do kraja godine moraju se ugraditi u sve zgrade. "Potrošači su rekli svoje probleme, svoje viđenje, prevelika je bila sada skupina i taj sastanak, vidjet ćemo hoće li te manje skupine uopće dati nekakav efekt", kaže Žuža.

Ministar gospodarstva najavio je analizu postojećih i prikupljanje novih podataka te razgovor s korisnicima- kako bi se našlo najbolje rješenje. To bi moglo trajati do dva mjeseca. No dok traju analize, građanima prijete kazne do 50 000 kuna, a nekima već rastu računi.

Sezona grijanja polako završava, no s tim završetkom dolaze problemi, jer tada se mogu ugrađivati razdjelnici. Sve građane kojima rok istječe krajem godine zanima konkretna i jasna odluka osnovane skupine. Naime, s obzirom na to da građane pri uvođenju nitko nije ništa pitao, već je to zakonska obveza - oni od radne skupine očekuju brzo i učinkovito rješavanje problema.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene