Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slučaj Brodosplit: Drago Maček odbacio optužbe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu, Neven Cambj, saslušao je danas posrednika u sklapanju brodograđevnih ugovora Dragu Mačeka, prvoosumnjičenog u postupku protiv donedavne Uprave Brodosplita.

Naime, donedavna Uprava je osumnjičena za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nanošenje štete od 4,7 milijuna američkih dolara Brodosplitu i za pranje tako stečena novca.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Zdravstveni centar" Popila je piće u wellness-centru i umrla, sumnja se što je bilo u njemu Slika nije dostupna Nastavljena istraga u slučaju Brodosplit

Drago Maček je, doznaje se od suca Nevena Cambja, odbacio sve navode iz istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva.

Tijekom današnjega ispitivanja, rekao je istražni sudac, Maček i njegovi zastupnici ustvrdili su da nije bilo nikakve zloporabe položaja i ovlasti niti kažnjiva djela pranja novca. Ustvrdili su i kako su ugovori za koje ih se tereti s njemačkom kompanijom Wesels bili daleko povoljniji od dotadašnjih.

Nakon gotovo šestosatnog saslušanja Maček je izjavio kako nakon godinu dana medijske kampanje protiv njega nikoga nije okaljao. 

Dodao je kako očekuje fer i korektan odnos te da im se ne ugrožavaju ljudska prava, zbog, kako je rekao, njegove djece, prijatelja i suradnika.

Njegov odvjetnik Anto Nobilo novinarima je potvrdio da je Maček sve navode iz istražnog zahtjeva pobio dodajući kako je taj postupak raritet, jer obično kada politika utječe na pravosuđe, onda se smatra da je to politika na vlasti, a ovdje imamo slučaj da je oporbena politika izvršila tako neviđen pritisak na pravosuđe čime je iznudila postupak koji teško da bi u normalnom tijeku stvari ikada bio otvoren.

Pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu, Slavkom Lozinom, ispitan je danas i predsjednik Uprave Brodosplita do 2005., Predrag Čudina, i to u postupku kojim se njega i još trojicu članova te Uprave tereti za kažnjivo djelo sklapanja štetnih ugovora ispod tržišne cijene čime su Brodosplit oštetili za najmanje 37 milijuna dolara. Nobilo je izjavio i da, suprotno tvrdnjama iz medija, austrijska policija nema nikakvih vlastitih saznanja protiv njegova klijenta, osim novinskih članaka iz Hrvatske i sastanaka s hrvatskim tužiteljima koji su ih zamolili za pravnu pomoć. 

Austrijski je Interpol jedino poslao potvrdu o određenom bankovnom računu i transakcijama, koje su sve legalne, ali ništa izvan toga, izjavio je Nobilo.

Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je od istražnog suca da donese rješenje o tajnosti postupka, smatrajući kako bi odavanje javnosti pojedinosti iz istrage omelo prikupljanje dokaza, o čemu će sudac Cambj odlučiti najvjerojatnije sutra. 

To znači da novinari, u slučaju da sudac zahtjev prihvati, više ne bi mogli dobiti nikakve informacije ili izjave o postupku.

Istražni je sudac novinarima kazao da će sutra saslušati, u veljači, nakon podnošenja istražnog zahtjeva, smijenjenog donedavnog predsjednika Uprave Brodosplita Gorana Vukasovića, a nakon njega i njegova zamjenika Antu Luetića te još osam svjedoka. 

Nakon toga donijet će odluku o tome je li zahtjev za pokretanjem istrage i određivanjem pritvora osnovan ili nije.

Županijsko državno odvjetništvo tereti brokera Dragu Mačeka,
posrednika u sklapanju brodograđevnih ugovora s njemačkom tvrtkom "Wesels", te donedavnog predsjednika Uprave Gorana Vukasovića i direktora Sektora Brodogradilište, člana Uprave, Ante Luetića za zloporabu položaja i ovlasti sklapanjem ugovora kojima su brodogradilištu nanijeli štetu od 4,7 milijuna dolara. 

Tereti ih i za "pranje" tako stečenog novca otvaranjem računa na ime više osoba u Austriji. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene