Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ozbiljno razmatraju tužbu

Slovenija bi mogla tužiti Hrvatsku zbog duga prema Ljubljanskoj banci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo', rekao je Miro Cerar.

Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar izjavio je u utorak u Opatiji da će Slovenija možda tužiti Hrvatsku ne prizna li Zagreb dug hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, a predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović uzvratio je da to nije državna stvar, nego pitanje banke i tih tvrtki.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete Europski sud u Strasbourgu (Foto: AFP) Konačna odluka Spor oko Ljubljanske banke između Hrvatske i Slovenije finalno će riješiti Europski sud u Strasbourgu

Iako o toj temi premijeri nisu razgovarali na trilateralnom sastanku s austrijskim kolegom Wernerom Feymannom, novinari su Cerara i Milanovića pitali o tom dugogodišnjem neriješenom pitanju između dviju država.

'Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo', rekao je Cerar na konferenciji za novinare. "Ako naši susjedi možda ne priznaju te dugove, razmišljamo u upotrebi pravnog sredstva", dodao je.

Cerar: 'Vratit ćemo novac štedišama Ljubljanske banke po presudi iz Strasbourga'

Milanović je rekao da Ljubljanska banka ima mogućnost da taj dug utuži, ali da država za to ne može odgovarati. "Čudim se što u 25 godina to nije procesuirano. To nije stvar države", naglasio je hrvatski premijer.

Slovenija je prema presudi Europskoga suda za ljudska prava obvezna vratiti novac bivšim štedišama, a odboru ministara Vijeća Europe Ljubljana mora do 16. siječnja iduće godine predstaviti akcijski plan izvršenja te presude. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene