Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenci se našli u situaciji bez izlaza

'Slovenija blokadom sebi postavila zamku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da europski povjerenik Olli Rehn treba prihvatiti slovenske primjedbe na njegov prijedlog sporazuma o rješenju graničnog prijepora s Hrvatskom arbitražom,

Žbogar je naglasio da se bez Slovenije ne može postići sporazum niti prekinuti blokada hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom. Zadnji Rehnov prijedlog sastavljen je na temelju prijedloga obiju država, ali još nije konačan i Slovenija će uputiti dopune, rekao je Žbogar, koji je kasno sinoć nastupio u emisiji 'Trenja' televizijske postaje POP-TV posvećenoj slovensko-hrvatskim odnosima. No, ako ne bude li iznesen prijedlog s kojim će se složiti obje strane, Rehnova bi inicijativa mogla propasti, a u tom bi se slučaju 'morala tražiti nova rješenja, novi prijedlozi, s novom predsjedajućom EU-a (Švedskom)', upozorio je Žbogar, koji je ponovno zanijekao da je Rehnov prijedlog zadnji te da na njega nije moguće podnositi značajnije primjedbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Niječe optužbe Janša: Žrtva sam medijske kampanje Slika nije dostupna Mogao bi biti proglašen nevaljanim Slovenska oporba: Arbitražni sporazum s Hrvatskom je 'mrtav'

'Ako se naše promjene ne prihvate, ništa od deblokade'

'Ako se ne prihvate promjene koje će zahtijevati Slovenija, dogovor o arbitraži neće biti postignut. Propadne li sporazum, ne postoji način da se Sloveniju prisili da deblokira hrvatske pristupne pregovore', pojasnio je Žbogar, dodajući da bi u tom slučaju trebalo čekati nov način rješenja zapleta. U emisiji 'Trenja' sudjelovala je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesna Pusić. Ona je rekla da su u Rehnov prijedlogu uključeni i slovenski zahtjevi te da se on ne može mijenjati u većoj mjeri, što je Žbogar zanijekao.

'Slovenski parlament bi mogao odbiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma'

Bivši slovenski premijer Janez Janša, koji je predsjednik najjače oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke, izjavio je u emisiji da je sadašnji Rehnov prijedlog za Sloveniju loš i bliži Hrvatskoj te da bi u njega trebalo uključiti 'načelo pravičnosti' (ex aequo et bono) pri određivanju granice. Kada se sadašnji Rehnov prijedlog ne bi moglo popraviti, onda bi ga trebalo odbiti, izjavio je Janša. Premda sadašnji prijedlog više odgovara Hrvatskoj od prethodnog koji je predviđao posredništvo (medijaciju), Sloveniji u sadašnjem tekstu odgovara formulacija po kojoj bi arbitražni sud o graničnom prijeporu odlučivao u roku od godine dana, dodao je Janša.

'Tuerk se pridružio Pahoru i pozvao na optimizam'

Naime, kako je objasnio, u tom roku Hrvatska još neće biti primljena u EU, a slovenski parlament mogao bi odbiti ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s EU-om, kada bi granično rješenje za Sloveniju bilo nepovoljno. Slovenski mediji danas ističu riječi predsjednika Danila Tuerka da je zadnji Rehnov prijedlog ozbiljan dokument za čiju je raspravu potrebno vrijeme, ali i njegov poziv strankama da odnose s Hrvatskom isključe iz kampanje za izbore u Europski parlament. Pritom je, ističu, Tuerk podupro premijera Boruta Pahora, rekavši da Slovenija u raspravi o Rehnovu prijedlogu treba biti optimistička, te da je potrebno samopouzdanje, a ne pesimizam i politički motivirane svađe stranaka.

Tuerk je pritom u izjavi posebno osudio tvrdnje oporbenog prvaka Janeza Janše da je za 'loš' Rehnov prijedlog kriva neaktivna slovenska diplomacija i to što Tuerk nije želio potpisati imenovanja za neke veleposlanike koje je odredila prijašnja Janšina vlada.

Vrlo kritičke ocjene položaja Pahorove vlade

U nekim slovenskim medijima pojavljuju se i vrlo kritičke ocjene položaja u kojemu se našla Pahorova vlada zbog blokade hrvatskih pristupnih pregovora i načina na koji predstavlja probleme s Hrvatskom. Dodatnim konzultacijama sa strankama oko Rehnova prijedloga Pahor samo 'kupuje vrijeme' jer vlada 'nema izlaznu strategiju' iz situacije u kojoj se našla slovenska politika, tvrdi u komentaru ljubljanskog 'Dela' Saša Vidmajer.

'Kupovanje vremena pokazuje pravu nevolju u kojoj se vlada našla: Rehnovu ponudu ne može odbiti, a istodobno je ne želi prihvatiti. Prava dvojba međutim nije što bi Slovenija nakon petomjesečne blokade Hrvatske trebala odgovoriti Bruxellesu nego kako se uopće našla u položaju u kojemu takoreći nema nikakva izbora', navodi komentatorica. Slovenija je, dodaje, blokadom hrvatskih pristupnih pregovora samoj sebi 'postavila zamku', te nije imala 'rezervne scenarije' ni 'izlaznu strategiju' iz sadašnje situacije. Isto tako, komentatorica vodećeg slovenskog lista kritizira Pahorovo traženje širokog političkog konsenzusa o odgovoru koji će dati Bruxellesu budući da su stajališta slovenskih političkih stranaka o pitanju granice vrlo različita, pa je takvo suglasje teško očekivati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene