Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandatar za sastav nove slovenske vlade Borut Pahor potvrdio je informaciju da je francusko predsjedništvo Europske unije Sloveniji posredovalo prijedlog o ubrzanju hrvatskih pristupnih pregovora, a u vezi s poznatim rezervama Ljubljane da neka hrvatska stajališta u pristupnim pregovorima prejudiciraju granična pitanja.


'U zadnjih 14 dana bili smo u živahnom kontaktu s francuskim predsjedništvom EU-a i zahvalni smo što su uvažene i naše primjedbe, kako bi se stvari mogle riješiti na adekvatan način', rekao je Pahor, osvrnuvši se na francuski prijedlog za deblokiranje hrvatskih pristupnih pregovora, pred kraj svog inauguralnog govora pred zastupnicima u parlamentu koji će kasno večeras glasovati o njegovoj vladi.

Vezani članci Slika nije dostupna Janša: 'Dobro je da još nismo ništa potpisali' Slika nije dostupna Odgođena sjednica o deblokadi Hrvatske

Govoreći o francuskom prijedlogu, Pahor je rekao da on odražava i stajalište Slovenije, odnosno da su i ta stajališta uključena u prijedlog. Francusko predsjedništvo EU-a 'govori i u ime Slovenije', kazao je Pahor.

Budući slovenski premijer izjavio je da će se o pitanjima od nacionalnog interesa i odlukama koje u tom smislu njegova vlada mora donijeti i dalje održavati konzultacije s opozicijom, kako je to osobno činio u protekla dva mjeseca s aktualnim premijerom Janezom Janšom, nakon što je njegova stranka na izborima osvojila većinu u novom parlamentu.

Pahor je pri tom naglasio da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u EU i njene brže pristupne pregovore, ali da očekuje razumijevanje Hrvatske u vezi s rezervama koje se tiču neriješenih pitanja granice.

Po njegovim je riječima Slovenija spremna prihvatiti prijedlog francuskog predsjedništva da se pristupni pregovori ubrzaju.

'Proučit ćemo francuski prijedlog, ali samo uz jamstvo da dokumenti koje je za pristupne pregovore pripremila hrvatska strana ne prejudiciraju međudržavnu granicu i da taj prijedlog tako shvaćaju i Vijeće Europske unije i Europska komisija', rekao je Pahor zastupnicima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju