Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Piranski zaljev nikad nije bio hrvatski'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U emisiji 'Kontakt' Nove TV jučer je gostovao Marijan Podobnik koji je u javnost plasirao zemljopisne karte nove i veće Slovenije. Uz njega, u emisiji su gostovali i Tonino Picula, Slaven Letica, Vladimir Đuro Degan te Damir Kajin.

Podobnik, bivši potpredsjednik Vlade Slovenije te predsjednik Slovenske nacionalne alijanse, rekao je 'ne želimo sprječavati ulazak Hrvatske u EU, ali Piranski zaljev nikad u povijesti nije bio Hrvatski...i ja vjerujem, ako bi Slovenija tražila jedan dio hrvatske zemlje koji nikada u povijesti nije bio slovenski, da bi Hrvatska na isti način pokušala zadržati svoj teritorij'.

Pročitajte i ovo NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum Nuklearna elektrana Krško Od ponedjeljka Krško neće raditi mjesec dana

>> 'Neka Slovenci crtaju karte kakve god žele'

>> Rupel bez komentara o Podobnikovom zemljovidu

>> Sanader: 'Podobnikov zemljovid je lakrdija'

Vladimir Đuro Degan, jedan od najvećih pravnih autoriteta za međunarodno pravo u Hrvatskoj rekao je kako Podobnikova tvrdnja nikako nije točna.

>> Snimka cijelog Kontakta

'Slovenski parlament i Hrvatski sabor istog su dana, 25. lipnja 1991. godine, donijeli deklaracije kojima su priznali postojeće granice bivših socijalističkih republika. 

I nakon toga je Slovenija, kad je tražila priznanje od država članica EU, još jednom ponovila kako nema nikakvih teritorijalnih zahtjeva prema susjednim državama, pa tako i prema RH. 

Badenterova arbitražna komisija u mišljenju broj 7 o međunarodnom priznanju Republike Slovenije od 11. siječnja 1992. godine, te je izjave ponovila i na temelju njih bila priznata te primljena u UN. 

Da je Slovenija tada pred Badenterovom komisijom iznosila sve one zahtjeve koji su iznijeti u Bijeloj knjizi kao službenom dokumentu slovenske vlade, Slovenija tada ne bi dobila međunarodno priznanje', rekao je profesor Degan.

Više o ovoj temi, kao i o izjavama kojima Letica proziva Podobnikovo neznanje, a Podobnik proziva Mesića i Sanadera neozbiljnima, možete poslušati u emisiji 'Kontakt'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene