Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U emisiji 'Kontakt' Nove TV jučer je gostovao Marijan Podobnik koji je u javnost plasirao zemljopisne karte nove i veće Slovenije. Uz njega, u emisiji su gostovali i Tonino Picula, Slaven Letica, Vladimir Đuro Degan te Damir Kajin.


Podobnik, bivši potpredsjednik Vlade Slovenije te predsjednik Slovenske nacionalne alijanse, rekao je 'ne želimo sprječavati ulazak Hrvatske u EU, ali Piranski zaljev nikad u povijesti nije bio Hrvatski...i ja vjerujem, ako bi Slovenija tražila jedan dio hrvatske zemlje koji nikada u povijesti nije bio slovenski, da bi Hrvatska na isti način pokušala zadržati svoj teritorij'.

Vezani članci Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici Petero poginulih u tvornici u Sloveniji. Zna se i vjerojatan uzrok eksplozije Eksplozija u slovenskoj kemijskoj tvornici FOTO/VIDEO Više od 20 ozlijeđenih u eksploziji u kemijskoj tvornici: "Nestali radnici su vjerojatno mrtvi"

>> 'Neka Slovenci crtaju karte kakve god žele'

>> Rupel bez komentara o Podobnikovom zemljovidu

>> Sanader: 'Podobnikov zemljovid je lakrdija'

Vladimir Đuro Degan, jedan od najvećih pravnih autoriteta za međunarodno pravo u Hrvatskoj rekao je kako Podobnikova tvrdnja nikako nije točna.

>> Snimka cijelog Kontakta

'Slovenski parlament i Hrvatski sabor istog su dana, 25. lipnja 1991. godine, donijeli deklaracije kojima su priznali postojeće granice bivših socijalističkih republika. 

I nakon toga je Slovenija, kad je tražila priznanje od država članica EU, još jednom ponovila kako nema nikakvih teritorijalnih zahtjeva prema susjednim državama, pa tako i prema RH. 

Badenterova arbitražna komisija u mišljenju broj 7 o međunarodnom priznanju Republike Slovenije od 11. siječnja 1992. godine, te je izjave ponovila i na temelju njih bila priznata te primljena u UN. 

Da je Slovenija tada pred Badenterovom komisijom iznosila sve one zahtjeve koji su iznijeti u Bijeloj knjizi kao službenom dokumentu slovenske vlade, Slovenija tada ne bi dobila međunarodno priznanje', rekao je profesor Degan.

Više o ovoj temi, kao i o izjavama kojima Letica proziva Podobnikovo neznanje, a Podobnik proziva Mesića i Sanadera neozbiljnima, možete poslušati u emisiji 'Kontakt'.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju