Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog prijetnji sigurnosti

Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produžuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024. Kao razlog produljenja kontrole vlada je navela pogoršanje sigurnosti na Bliskom istoku i prijetnje od terorizma.

Vlada je na sjednici donijela Uredbu o produljenju pregleda na unutarnjim granicama s Hrvatskom i Mađarskom za šest mjeseci, priopćeno je nakon sjednice.

Usvajanje mjera za osiguranje javnog reda i unutarnje sigurnosti poduzima se zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku, poziva terorističkih organizacija na izvođenje nasilnih djela u zapadnim zemljama, kao i nastavka ruske invazije na Ukrajinu, sigurnosne situacije u Afganistanu i nasilja u nekim afričkim zemljama, navodi se.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Komentator Telegrapha "Putin je blizu zastrašujuće pobjede: Ako uspije u svom naumu, pada svjetski poredak kakav poznajemo"

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Rusija usred noći udarila na Ukrajinu: Poslano 12 dronova i krstareća raketa, brzo stigao odgovor

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar već je u studenome najavio da će Slovenija produžiti nadzor granica za još šest mjeseci.

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada, nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Pročitajte i ovo Uništenja u Gazi - 3 Žrtve rata Hamas prijeti da će ubiti sve taoce, stanovnicima Gaze prekipjelo: "Umorni smo, dosta je! Odustani i predaj se!"

Razina terorističke ugroženosti porasla je u posljednje vrijeme u nekoliko članica Europske unije, a slovenski MUP procijenio je, uzimajući u obzir načela šengenskog prostora, da prijetnja jednoj članici može predstavljati prijetnju za cijelo područje. U međuvremenu procjena opasnosti od terorizma u Sloveniji ostaje na trećoj razini na ljestvici od pet stupnjeva, dodaju.

Slovenija je dosad obavljala graničnu kontrolu u skladu s člankom 28. šengenskog zakonika, a novo proširenje kontrole temeljit će se na članku 25., navodi agencija STA.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene