Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žrtve rata

Hamas prijeti da će ubiti sve taoce, stanovnicima Gaze prekipjelo: "Umorni smo, dosta je! Odustani i predaj se!"

Uništenja u Gazi - 3
Uništenja u Gazi - 3 Foto: Afp
Abu Obeida, glasnogovornik oružanog krila Hamasa, izjavio je kako niti jedna žrtva otmice neće napustiti Gazu živa ako Izrael ne pristane na sve zahtjeve u pregovorima koji su prekinuti početkom prosinca.

U svojim zahtjevima Hamas traži humanitarnu pomoć za stanovnike Gaze, kao i razmjenu i oslobađanje palestinskih zarobljenika. "Ni fašistički neprijatelj i njegovo arogantno vodstvo ni njihove pristaše ne mogu uzeti svoje zarobljenike žive bez razmjene i pregovora i pristanka na zahtjeve otpora", rekao je Abu Obeida u televizijskom prijenosu.

Ultimatum je uslijedio nakon što je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua priopćio da je od 137 talaca za koje se vjeruje da su još uvijek u pritvoru Hamasa, njih 20 mrtvo, a njihova tijela još uvijek drži palestinska teroristička skupina. Više od stotinu ih je oslobođeno prošlog mjeseca u okviru sporazuma o pomoći i zatvorenicima, ali jednotjedno primirje završilo je prošlog tjedna i otad Izrael nastavlja s bombardiranjem Gaze.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ususret blagdanima Svi su na nju već pomalo i zaboravili, a broj zaraženih i oboljelih raste: Stručnjaci su zabrinuti, upozoravaju na ključne preporuke

Izrael tvrdi da su se deseci pripadnika Hamasa predali u sjevernoj Gazi, gdje su njihove snage započele kopnenu ofenzivu prije šest tjedana. Hamas je te tvrdnje odbacio.

Stanovnici Gaze okreću se protiv Hamasa

S terena pak dolaze informacije da su stanovnici Gaze iscrpljeni, a nedostatak humanitarne pomoći i raseljenost uzimaju svoj danak. Obje strane u bitkama gube ljude, no brojke Hamasa znatno su veće, nadjačani su brojčano i oružjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika kriza Zlokobno upozorenje Europi: "Morate biti spremni za rat, treba se boriti kao SAD u Libiji i Iraku"

I Hamas i IDF kažu da vode borbe ulicu po ulicu, civilno stanovništvo prisiljeno je na razmještanje, no mjesta u prihvatnim centrima, ako uopće i postoje, više nema.

"Živimo na ulici jer nemamo više kamo i ne znamo kamo bismo. Nismo našli ništa, apsolutno ništa", prenosi Sky News izjavu jednog od stanovnika grada Khan Younis. "Djeca ništa ne znaju niti vide išta osim užasa. Njihovo stanje užasa toliko je ekstremno da je život za njih mrtav", dodaje. "Jedino što trenutačno želimo jest primirje, želimo se vratiti svojim kućama."

Navodi se kako je mnogima već dosta sve većeg broja mrtvih, nedostatka pomoći i neprekidnih borbi, a neki za sve krive Yahya Sinwara, vođu Hamasa. "Umorni smo, dosta je! Kakvo rješenje? Samo odustani i predaj se! Ovo je čin idiota! On je uzrokovao smrt vlastitog naroda - Sinwar je ubio svoj narod!" uzvikivali su stanovnici u novinarsku kameru Sky Newsa.

Pročitajte i ovo Nelegalna gradnja na Lošinju - 1 Poziv Domagoja Mikića Bespravna gradnja preplavila biser Jadrana, mještani tvrde da novi objekti niču u 48 sati: "Svaki put kad prošetam kroz isti dio, nikad nije isto"

Tijekom borbi IDF je opkolio sjeverni dio Gaze, dom vođe Hamasa Yahya Sinwara, čovjeka za kojeg se vjeruje da je orkestrirao masakr 7. listopada u kojem je ubijeno više od 1200 Izraelaca. No Sinwar je već navodno pobjegao na jug skrivajući se u humanitarnom vozilu za evakuaciju i sada se vjeruje da se nalazi u jednom od tunela u Khan Younisu, koji je dio Hamasove široke podzemne mreže, izvijestio je Times of Israel.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene