Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski protokol za NATO

Slovenci odustali od veta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovensko Državno vijeće, svojevrsni gornji dom slovenskog parlamenta s uglavnom savjetodavnim funkcijama, odustalo je od mogućeg izricanja veta na hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO.

Naime, odbor za međunarodne odnose i europska pitanja slovenskoga Državnog vijeća prihvatio je velikom većinom zaključak kako su razlozi za ulazak Hrvatske u NATO veći od razloga protiv takve odluke, objavio je predsjednik Državnog vijeća Blaž Kavčič. Državno vijeće u skladu sa svojim ovlastima imalo je mogućnost uložiti suspenzivni veto na hrvatski ulazak u NATO ili zatražiti raspisivanje referenduma o tome. 

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Ilustracija na obali Crnog mora NATO povlači potez koji će sigurno razbjesniti Putina

Nakon pregleda dokumenata koje je Hrvatska predočila NATO savezu članovi Vijeća uvjerili su se kako 'nema osnove za tvrdnje da je Hrvatska prejudicirala graničnu crtu u svoju korist' tijekom pregovora za ulazak u Savez, rekao je Kavčič za ljubljanski dnevni list 'Dnevnik'. Kavčič tvrdi da su ga u promjenu ranijeg stajališta glede suspenzije ratifikacije hrvatskog protokola uvjerili i veleposlanici nekih država koji su uvjereni da će Sloveniji koristiti što brži ulazak Hrvatske u NATO.

>> 'Članstvo u NATO-u doprinijet će sigurnosti Hrvatske'

Konačnoj ratifikaciji hrvatskog protokola sada prijeti još samo najava slovenskih pučana i nacionalista da će do ponedjeljka prikupiti dovoljan broj potpisa za ulaganje zahtjeva za raspisivanjem referenduma. Oni bi do toga roka morali skupiti 2.500 potpisa da bi blokirali parlamentarnu odluku o ratifikaciji, a onda u naknadnom 35-dnevnom roku još 40.000 potpisa da se referendum stvarno održi. 'Dnevnik' navodi da će se sve riješiti u ponedjeljak kada se na zahtjev pučana sastaje vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta.

Oni će na tom sastanku opet predložiti izjavu da Slovenija ima 'neograničen pristup otvorenom moru i kontrolu cijelog Piranskog zaljeva', te da zaseoci na lijevoj obali Dragonje, te rijeke Mure kod Hotize pripadaju Sloveniji. Ako se takva izjava usvoji, pučani će odustati od zahtjeva za referendumom o ulasku Hrvatske u NATO. Predsjednik SNS-a Zmago Jelinčič svoje će stajalište o referendumu izložiti danas na konferenciji za novinare. Premijer Borut Pahor i bivši premijer Janez Janša već su se ranije izjasnili protiv referenduma. Ne bude li do idućeg utorka pokrenuta inicijativa za raspisivanje referenduma, onda će hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO stupiti na snagu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene