Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac Višeg suda u Podgorici Radomir Ivanović počeo je u utorak, na zahtjev hrvatskoga državnog odvjetništva, saslušavati trojicu pilota bivše JNA Zorana Slavuljicu, Asima Pandžića i Miodraga Atanackovića, osumnjičene da su u Dubrovniku 1991. počinili ratne zločine protiv čovječnosti.


Major bivše JNA Zoran Slavuljica odbacio je pred istražnim sucem optužbe da je od listopada 1991. do travnja 1992. počinio ratne zločine na dubrovačko-neretvanskom ratištu. Rekavši da nije počinio, niti vidio ikakav ratni zločin, naveo je da je u to vrijeme bio u podgoričkoj zračnoj luci u Golubovcima te da nije nadlijetao dubrovačko-neretvansko područje. Ostala dvojica pilota bit će naknadno saslušana. Pilote bivše JNA hrvatsko odvjetništvo sumnjiči da su bili dio 15-člane skupine koja je u Dubrovniku 1991. počinila ratne zločine protiv čovječnosti te za uništavanje kulturnih spomenika.

Vezani članci Joško Cebalo, načelnik Stožera CZ DNŽ Načelnik stožera o cijepljenju turističkih djelatnika, testiranju turista i mjerama: "Za dolinu Neretve smo morali predložiti produljenje mjera" Cijepljenje u Dubrovniku - 2 Započelo cijepljenje turističkih djelatnika: "Sada je na svima nama da se odgovornim ponašanjem nađemo na zelenim listama"

>> Istraga protiv pilota JNA zbog zločina 1991.

Istražni sudac u Podgorici osumnjičene saslušava na zahtjev crnogorskoga Vrhovnoga državnog tužiteljstva, koje prikuplja podatke za kolege iz Hrvatske, gdje se vodi istraga o navodnim zločinima tijekom borbenih akcija u dubrovačko-neretvanskom području. Saslušavanje pilota provodi se na temelju Sporazuma o suradnji odvjetništava Crne Gore i Hrvatske iz 2007.

Zoran Slavuljica, bivši pilot, a sada izbornik crnogorske teniske reprezentacije, još je prije izjavio da je u više navrata imao problema zbog optužaba iz Hrvatske, osobito kad je boravio u inozemstvu. Reagirali su i ratni veterani koji su istaknuli da je početak istrage protiv trojice pilota bivše JNA, zbog navodno počinjenih ratnih zločina, napad hrvatskoga državnog odvjetništva na sve pripadnike JNA.