Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U 18 sati u Slavonskom Brodu započeo je prosvjed protiv onečišćenja zraka u organizaciji više građanskih inicijativa i ekoloških udruga.


Cilj prosvjeda je zaustaviti onečišćenje zraka koje stiže rafinerije u Bosanskom Brodu.

Vezani članci Zalijepljeni poklopac (Foto: Dnevnik.hr) Zagrepčanima već šest mjeseci dnevni boravci smrde po fekalijama koje ne otječu iz kanalizacije, no inspekcije tvrde – sve je u redu Slavonski Bord (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Vlada odgovorila na sva pitanja koja muče Brođane: "Dvaput tjedno uzorkovat će se voda i provoditi kontrola crpilišta i mreže"

'Iako su se još jučer brojni političari, članovi Vlade pa i sam premijer, fotografirali za društvene mreže i na taj način dali potporu Slavonskom Brodu, večeras nitko od njih nije došao. A ovdje se okupilo između 3 i 4 tisuće ljudi, najviše do sada. I imali su što poručiti vladajućima', izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Marina Bešić Đukarić koja je razgovarala s koordinatorom prosvjeda Mladenom Sudarom.

'Naši zahtjevi su slijedeći - mi želimo da se Vlada RH, tj. njezini predstavnici nađu u Brodu s predstavnicima Grada i Županije u roku od 336 sati. Rok počinje teći noćas u ponoć. Potom želimo da se nađu s predstavnicima rafinerije i predstavnicima Republike Srpske i BiH. Za sve to vrijeme želimo da civilno društvo participira u tim sastancima jer više ne vjerujemo institucijama. 8 godina je prošlo i ništa se nije dogodilo. Zahtjevamo da se jasno definira pojam modernizacije rafinerije i da bude dostupan svim građanima Slavonskog Broda. Također tražimo da se u Slavonskom Brodu locira jedan zaposlenik Ministarstva zaštite okoliša koji će kontinuirano koordinirati ovim procesima i biti na raspolaganju građanima Slavonskog Broda te organizirati sustav alarmiranja koji će obavijestiti građane da ne izlaze na cestu kad je zagađenje preveliko', kazao je sudar.

Traže i da se dobit koju Janaf dobiva od transporta usmjeri prema djeci oboljelih od malignih bolesti s područja Slavonskog Broda te da se uvede Zakon o kvaliteti naftnih derivata koji se transportiraju, kazala je Javorka Jokić, aktivistica grupe Brođani za Brod .

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune onda će ići u građanski neposluh - blokadu granica, blokadu ventila naftovoda, blokadu institucija koje su uključene u donošenje odluka, a zadnji korak je tužba protiv Republike Hrvatske.

'Morat ćemo se boriti na našu djecu. Moramo izaći na cestu, radit ćemo sve što hoćemo. Mi smo 8 godina bili strpljivi i više strpljenja nemamo, želimo da se nešto riješi', kazao je Sudar.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr