Obavijesti Video Pretražite Navigacija
7 zahtjeva - rok 336 sati

DOSTA IM JE Ako Vlada ne riješi problem prijete blokadom granica i tužbom protiv RH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 18 sati u Slavonskom Brodu započeo je prosvjed protiv onečišćenja zraka u organizaciji više građanskih inicijativa i ekoloških udruga.

Cilj prosvjeda je zaustaviti onečišćenje zraka koje stiže rafinerije u Bosanskom Brodu.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

'Iako su se još jučer brojni političari, članovi Vlade pa i sam premijer, fotografirali za društvene mreže i na taj način dali potporu Slavonskom Brodu, večeras nitko od njih nije došao. A ovdje se okupilo između 3 i 4 tisuće ljudi, najviše do sada. I imali su što poručiti vladajućima', izvijestila je za Dnevnik Nove TV reporterka Marina Bešić Đukarić koja je razgovarala s koordinatorom prosvjeda Mladenom Sudarom.

'Naši zahtjevi su slijedeći - mi želimo da se Vlada RH, tj. njezini predstavnici nađu u Brodu s predstavnicima Grada i Županije u roku od 336 sati. Rok počinje teći noćas u ponoć. Potom želimo da se nađu s predstavnicima rafinerije i predstavnicima Republike Srpske i BiH. Za sve to vrijeme želimo da civilno društvo participira u tim sastancima jer više ne vjerujemo institucijama. 8 godina je prošlo i ništa se nije dogodilo. Zahtjevamo da se jasno definira pojam modernizacije rafinerije i da bude dostupan svim građanima Slavonskog Broda. Također tražimo da se u Slavonskom Brodu locira jedan zaposlenik Ministarstva zaštite okoliša koji će kontinuirano koordinirati ovim procesima i biti na raspolaganju građanima Slavonskog Broda te organizirati sustav alarmiranja koji će obavijestiti građane da ne izlaze na cestu kad je zagađenje preveliko', kazao je sudar.

Traže i da se dobit koju Janaf dobiva od transporta usmjeri prema djeci oboljelih od malignih bolesti s područja Slavonskog Broda te da se uvede Zakon o kvaliteti naftnih derivata koji se transportiraju, kazala je Javorka Jokić, aktivistica grupe Brođani za Brod .

Ako se njihovi zahtjevi ne ispune onda će ići u građanski neposluh - blokadu granica, blokadu ventila naftovoda, blokadu institucija koje su uključene u donošenje odluka, a zadnji korak je tužba protiv Republike Hrvatske.

'Morat ćemo se boriti na našu djecu. Moramo izaći na cestu, radit ćemo sve što hoćemo. Mi smo 8 godina bili strpljivi i više strpljenja nemamo, želimo da se nešto riješi', kazao je Sudar.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene