Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brođani napuštaju svoj grad

Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Građani Slavonskog Broda u posljednje su vrijeme izloženi alarmantnom zagađenju zraka. Prema istraživanju udišu najzagađeniji zrak u Europi - i nekoliko puta više od dopuštenih vrijednosti.

Ministri okoliša, pravosuđa i gospodarstva Slaven Dobrović, Ante Šprlje i Tomislav Panenić održali su u Slavonskome Brodu sastanak s predstavnicima grada zbog onečišćenja zraka te su najavili nove mjere koje će se poduzeti kako bi se taj problem što prije riješio.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najavio pravne aktivnosti Zmajlović: Razumijem zabrinutost Brođana zbog loše kvalitete zraka Slika nije dostupna Optužuju gradonačelnika Sl. Brod: 'Rafinerija nije jedina kriva, zagađenje stiže i s odlagališta otpada'

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović rekao je kako je jasno da je Rafinerija Brod u susjednoj BiH glavni izvor onečišćenja zraka koji znatno narušava kvalitetu života građana.

'Taj se problem rješava na međudržavnoj razini kroz zajedničku radnu skupinu, no željenih rezultata nema. Proces modernizacije Rafinerije je prespor i nemamo čvrste garancije kako će se ostvariti', izjavio je ministar Dobrović, dodajući kako smo zato prisiljeni 'donijeti druga rješenja i rješavanje tog problema podići na višu razinu'.

'Svjesni smo da su građani Slavonskog Broda izloženi vrlo velikom onečišćenju. Rad međudržavnog povjerenstva nije urodio plodom. Postoje tehničke mjere kojima se procesna naftna industrija može svesti na zadovoljavajuće limite. Ovdje su limiti višestruko premašeni - to naprosto više nije dopustivo', istaknuo je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović.

Ministar pravosuđa Ante Šprlje rekao je kako bi se određenim pravnim modelima moglo utjecati na rješavanje tog problema. 'Postoje pravni alati kojima se može spriječiti kazneno djelo ako se utvrdi njegovo postojanje te slijedom toga postupati prema odgovornim osobama', istaknuo je ministar.

'Zabrinut sam zbog činjenice da se ugrožavaju zdravlje i životi građana Hrvatske, što se oni ugrožavaju s područja Republike Srpske, iz Rafinerije preko rijeke Save. Moramo utvrditi tko su odgovorne osobe i te osobe na sve moguće načine privesti pravdi. To što se nalaze preko granice, ne znači da će se moći izvući', rekao je ministar Šprlje i najavio pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornosti osoba iz Rafinerije u Bosanskome Brodu.

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić rekao je kako su prihvatili inicijativu ministra Dobrovića i odlučili se konzultirati o mogućim modelima rješavanja tog problema u korist građana Slavonskoga Broda.

Slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara istaknuo je kako zastupa interese svojih građana, a jedan od načina rješavanja tog problema, kako je rekao, jest i da se malo zaustavi potpis potpore Hrvatske u procesu približavanja BiH Europskoj uniji.

'Vlada vjerovatno ima drugačije razmišljanje, no ja nisam u Vladi', dodao je gradonačelnik Duspara. Također je rekao kako je na sastanku zaključeno da međudržavno povjerenstvo dosad nije radilo dobro. 'Sastajalo se jednom u godinu i pol, nisu odrađene stvari obećane prije četiri godine. Dinamika obnove Rafinerije je na nuli. Povjerenstvu treba dati konkretne zadatke i rokove, prije svega katastar zagađivača s obje strane rijeke, da se vidi tko što zagađuje, a poslije toga - vidjet ćemo', istaknuo je gradonačelnik Duspara. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene