Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oduševljen dočekom

Autor trenutno najprodavanije knjige u Europi i SAD-u družio se s obožavateljima u Zagrebu: "Ovdje je divno!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki pisac trilera Dan Brown, jedan od najpoznatijih svjetskih književnika, boravio je u srijedu u Zagrebu, gdje se prošetao središtem grada te se u knjižari Znanje u Hotelu Dubrovnik susreo sa svojim hrvatskim obožavateljima i potpisivao primjerke svoje najnovije u nas prevedene knjige "Postanak".

Brown, kojemu je to prvi posjet Hrvatskoj, otkrio je kako su ga za dolazak u prvome redu zaintrigirali roditelji, koji su mu rekli kako je riječ o divnoj zemlji i ljudima.

"Dakle, to je prvi razlog. Puno sam putovao, a u Hrvatskoj nikada nisam bio i doista sam želio doći", kazao je pisac. No otkrio je kako postoji i drugi razlog, a taj je njegova skladateljska strast: u Zagreb ga je, rekao je, dijelom dovela i suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom na skladbi koju je sam skladao.

"Osim što sam pisac, također se bavim i skladanjem, tako da je drugi razlog što sam tu to što sam dobio priliku da moju glazbu snimi orkestar Zagrebačke filharmonije", pojasnio je pisac. Skladba o kojoj je riječ za sada je, kako je rekao, "u domeni privatnoga", a iskustvo s orkestrom Zagrebačke filharmonije opisao je kao predivno, napomenuvši kako se nada da će se suradnja ponoviti u budućnosti.

Na novinarsko pitanje je li možda došao i radi istraživanja za svoju sljedeću knjigu, Brown je odgovorio: "Uvijek istražujem. I sada istražujem, imam jako puno ideja, ali se još nisam odlučio ni za koju konkretno".

56 jezika i 200 milijuna primjeraka

Dan Brown (1964.) američki je pisac trilera čiji su romani prevedeni na 56 jezika te prodani u gotovo 200 milijuna primjeraka. Najpoznatiji je po serijalu o harvardskome simbologu Robertu Langdonu, koji uključuje knjige "Anđeli i demoni" (2000.), "Da Vincijev kod" (2003.), "Izgubljeni simbol" (2009.), "Inferno" (2013.) te posljednju, "Postanak" (2017.), od kojih su čak tri adaptirane i za film.

Upravo je primjerke svojeg posljednjeg romana potpisivao u kratkom susretu s novinarima i obožavateljima u knjižari Znanje u Hotelu Dubrovnik, gdje je u pratnji direktora svojeg hrvatskog nakladnika VBZ-a Mladena Zatezala i urednika došetao od Dubravkina puta, kroz Tunel Grič, pa preko Radićeve ulice.

"Upravo sam prošao kroz tunel za koji nisam znao; doista zastrašujući tunel koji se Robertu Langdonu nikako ne bi svidio, a kroz koji bi vjerojatno morao proći da dođe u Hrvatsku", našalio se pisac, koji je nadalje istaknuo kako ga je Hrvatska pozitivno iznenadila.

"Došao sam nemajući pojma što mogu očekivati, a Zagreb se pokazao kao moderan i napredan grad. Doista sam ugodno iznenađen, volio bih se ponovo vratiti kao običan turist. Ovdje je divno", rekao je pisac, napomenuvši kako mu je upravo u samom središtu grada poslužen "ručak svjetske klase" kakav bi mogli poslužiti bilo gdje u svijetu, u New Yorku ili Parizu.

Najavljen kao najiščekivanija knjiga godine, triler "Postanak" (2017.), na hrvatskom objavljen u prijevodu Petra Vujačića i izdanju VBZ-a, trenutno je najprodavanija knjiga u Europi i SAD-u.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene