Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavko Tucaković

'Sve je spremno za ovogodišnju protupožarnu sezonu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni vatrogasni zapovjednik je rekao da su ove godine imali čak 1800 požara, što je čak četiri puta više u odnosu na prošlu godinu.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković kazao je u ponedjeljak da je program ovogodišnje protupožarne sezone spreman te da vatrogasci, kao i ostale službe, mogu na bilo kojem području Hrvatske štititi sigurnost građana i turista.

Pročitajte i ovo Kanader novi prototip aviona Hrvatska kupuje dva nova kanadera za 105 milijuna eura, ali nas to neće koštati ni centa Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Budući je ljudski faktor najčešći uzrok šumskih požara glavni vatrogasni zapovjednik apelirao je na sve, ukoliko žele učiniti "Lijepu našu što sigurnijom", da ne pale vatru noću niti po vjetrovitom vremenu. U tu svrhu najavio je i stalno upozoravanje na opasnosti od požara u radijskim i televizijskim emisijima, posebno kako bi se očuvale šume koje u požarima najčešće stradavaju. U suradnji s Hrvatskim šumama stoga su tiskani i jumbo plakati koji bi također trebali upozoravati na opasnosti od požara i štete koje iza sebe ostavljaju.

Plamena buktinja gutala povijesnu građevinu naočigled građana

"Što se tiče samih požara ove godine imali smo ih čak 1800, a što je čak četiri puta više u odnosu na prošlu godinu", kazao je Tucaković na konferenciji za novinare u Državnoj upravi za zaštitu i spašavnaje (DUZS). Podsjetio je da je prošla godina bila kišna zbog čega je i požara bilo manje, no unatoč većem broju požara u njima ove godine nije bilo ozbiljnije materijalne štete.

Predstavljajući program rada koji je po Vladinim napucima napravljen u koordinaciji s Ministarstvom obrane (MORH) i Ministarstvom unutarnjih poslova (MUP) Tucaković je kazao da su svi vatrogasci za ovogodišnju protupožarnu sezonu završili dodatni program osposobljavanja za gašenje šumskih požara.

Sve vatrogasne akcije koordinirat će se iz Divulja

Tijekom požarne sezone Vatrogasno operativno središte DUZS-a premješteno je u Divulje odakle će koordinirati svi učesnici protupožarne sezone. Dislokacija vatrogasaca i tehnike iz kontinentalnog na priobalni dio započela je 26. lipnja na 12 mjesta što znači da je u jednoj smjeni koja traje dva tjedna dislocirano 17 vatogasnih vozila i 63 vatrogasca.

Na raspolaganju za obranu od požara i ove je godine šest protupožarnih zrakoplova Canadair CL-415, šest protupožarnih izviđačko navalnih zrakopova Air-tractora i dva helikoptera Mi 8.

Ukupno je na raspolaganju i 817 aktivnih pripadnika dopunskih snaga Državne vatrogasne intervencijske postrojbe (DVIP) iz sastava 60 Javnih vatrogasnih postrojbi, a za sada je za navođenje zrakoplova tijekom interevncije osposobljeno ukupno 396 vatrogasnih zapovjednika. Spremno je i 1100 sezonskih vatrogasca na koje se ove također računa.

10 njujorških vatrogasaca satima teglilo oboljelog 300-kilaša

Glavni vatrogasni zapovjednik dodao je da je prije početka požarne sezone održano niz vatrogasnih vježbi na razinama vatrogasnih zajednica županija na kojima je provjereno djelovanje sustava vatrogastva.

Tucaković je rekao i da je Vlada za ovogodišnju zaštitu od požara u svom programu izdvojila 29,5 milijuna kuna te da je u cilju što bolje obrane od požara održano više sastanaka s MORH-om, MUP-om, HVZ-om, Ministarstvom zaštite okoliša i prirode te društvima iz sastava Hrvatskih željeznica. Podsjetio je i da je DUZS sudjelovao u pripremi i provedbi zajedničke vježbe "Borba protiv požara zrakoplovnim sredstvima" koja je 30. travnja održana u Zadru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene