Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Neuspjele smejrnice'

'Vlada ne razumije lokalne jedinice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar financija, nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić izjavio je danas kako ne vjeruje u ozbiljan uspjeh mjera kojima Vlada namjerava kompenzirati manjak u prihodima lokalne samouprave zbog promjena u porezu na dohodak, a ocijenio je i da smjernice za izradu proračuna pokazuju neuspješnost Vlade.

"Ova vlada, na čelu s Grčićem, uopće ne razumije jedinice lokalne samouprave, a najmanje njihovo financiranje", rekao je Linić novinarima u Saboru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Na sjednici Vlada objavila nove cijene goriva Slika nije dostupna 'Treba povećati broj radnih mjesta' Šuker: 'Vladine mjere su rezultat neznanja, nesposobnosti i neimanja vizije'

Uvjeren je da Vlada "radi nered" planirajući sudjelovanje lokalne samouprave u porezima na kamatu i promet nekretnina te u parafiskalnom nametu za šume.

"Kao saborski zastupnik ići ću s amandmanom da 100 posto poreza na dohodak ide gradovima, županijama i općinama i decentralizirane funkcije i tu je sva kompenzacijska mjera", rekao je Linić.

Smatra da bi se fond za poravnanje, iz kojeg bi se investiralo u nerazvijene sredine, trebao puniti iz poreza na dobit ostvarenog u jedinicama lokalne samouprave.

"U tom bi smjeru svaka ozbiljna vlada trebala djelovati i to je ono što sam pokušavao kao ministar, ali na žalost malo njih poznaje što je to financiranje jedinica lokalne samouprave. Ne vjerujem u bilo kakav ozbiljan uspjeh ovih kompenzacijskih mjera", kazao je. Ocijenio je da smjernice za izradu proračuna pokazuju neuspješnost Vlade.

Vlada za 2015. predlaže deficit bitno manji nego ove godine

"Najvažniji je prihod proračuna, a nakon četiri godine, mi vidimo da ova vlada nema investicije i onda se pitam, gdje su investicije u prugu Zagreb-Rijeka, u luke, u termoelektrane i hidroelektrane i ono najvažnije, zašto nema ulaganja u rafinerije, jer je INA isto nešto što znači kvalitetna radna mjesta", rekao je Linić, koji u izostanku investicija vidi uzrok za loše proračunske prihode te pad potrošnje i prihoda od PDV-a.

"To je deset milijardi investicija u nekoliko godina. Četvrta godina mandata, a ništa nije pokrenuto. Zamislite vladu koja nije pokrenula ni jednu ozbiljnu krupnu investiciju", kazao je Linić.

Uvjeren je da su investicije moguće i u zadnjoj godini mandata. "Ako znate nešto o biranju gvardijana u samostanima, oni otvaraju krečane i rad u zadnjoj godini mandata, jer onda ih ostave još jedan mandat. Ni to nemate kod ove vlade i to je najveći problem. Sada premijer šalje poruku, znate, nije pametno rezat. Pa nitko ne bi rezao da imate prihode", upozorio je Linić.

Tumači i da se najveći dio kritike EU odnosi na slabo upravljanje javnim poduzećima. "S druge strane, imate ogromnu državnu imovinu koja nije stavljena u funkciju i tu su razlozi zašto se bavimo uštedama, umjesto prihodima", uvjeren je Linić.

Zamjera i nestručnost u pisanju smjernica. "U smjernicama napisati, mi ćemo ujednačit plaće, kroz kontrolu plaća ostvariti određene uštede, a ako ne uspijemo, mi ćemo rezat plaće. Zamislite smjernicu s takvim formulacijama! Ne, možete imati smanjenje na osnovi neracionalnih isplata, nekvalitetnih isplata, većih kontrola i točka. Ne može pisati, ako ne uspijemo, smanjit ćemo plaće. To je nestručno napisana smjernica, tako se ne piše. Ova vlada unaprijed piše, čujte, nećemo uspjet pa ćemo onda možda ić u smanjenje. Jednostavno, strašno", zaključio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene