Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakon o potrošačkom kreditiranju

Linić: Ili će se banke korektno ponašati ili ćemo mijenjati zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska je oporba danas izrazila bojazan da će banke i nakon izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju moći manipulirati najvišim dopuštenim kamatnim stopama, no ministar financija Slavko Linić na to je uzvratio da će se zakon mijenjati, ako se banke ne budu ponašale korektno.

'Banke se mogu ili korektno ponašati, ili ćemo mijenjati zakone, ako treba i pet puta godišnje', kazao je Linić.

Riječ je o zakonu koji bi trebao ograničiti samovolju banaka pri određivanju kamatnih stopa, uvođenjem fiksnih marži i jasnih parametara za izračun kamatnih stopa na stambene i potrošačke kredite te onemogućiti banke da jednostrano ukidaju dopuštena prekoračenja po tekućem računu.

Vlada predlaže i maksimalnu dopuštenu kamatnu stopu, koja na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama (euro, kuna, franak) uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu.

Linić je izračunao da bi time najviša kamata na stambene kredite bila oko pet posto, a na potrošačke nešto manje od 10 posto. Podsjetio je da se u izradu zakona krenulo još u ožujku, a da je rasprava dugo trajala jer je Vlada pokušala približiti interese građana i banaka i naći najkvalitetnija rješenja.

>> Linić: Osam godina je HDZ uništavao Hrvatsku! Dotjerali ste nas do 200 milijardi kuna duga!

'Moramo priznati da nakon šest mjeseci nismo postigli značajnije uspjehe u približavanju stavova. Zato ovaj prijedlog vjerojatno nije u potpunosti ni podržan od nekih građanskih inicijativa, ali sigurno nije ni po volji bankarskog sustava', rekao je Linić.

U ministrove argumente ne vjeruje Martina Dalić (HDZ). 'Ovaj zakon predložen je u predizborne svrhe. Javna rasprava završila je 31. svibnja, Sabor je zasjedao još mjesec i pol, no Vlada je nakon izbora izgubila interes za ovaj zakon. Slučaj 'lex Perković' dokaz je da Vlada, kada želi, zna i može vrlo brzo intervenirati u zakone', rekla je Dalić.

Uvjerena je i da zakon ni na koji način ne ograničava samovolju banaka, posebno kad je riječ o maksimalnoj kamati na stambene kredite.

Vlada, naime, predlaže da kamatna stopa na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama, uvećane za jednu trećinu.

'Ovim se ne ograničava neka tzv. samovolja banaka, jer je limit u rukama onih čije se ponašanje, kao, želi ograničiti', ustvrdila je Dalić.

Upozorila je i da su zemlje koje su uvele ograničenja maksimalne kamatne stope vezale uz nezavisne faktore, na koje banke ne mogu utjecati. 'Ta ograničenja nikako nisu definirana na način da banke same upravljaju visinom te maksimalne stope', rekla je Dalić.

'Banke se mogu ili korektno ponašati, ili ćemo mijenjati zakone, ako treba i pet puta godišnje', uzvratio joj je Linić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Nina Obuljen Koržinek HDZ-ova ministrica Obuljen Koržinek: "Razgovori o formiranju nove Vlade tek počinju" Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene