Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Sjednica Sabora

Linić: Osam godina je HDZ uništavao Hrvatsku! Dotjerali ste nas do 200 milijardi kuna duga!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sabor zasjedanje nastavlja prijedlogom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, kojim bi se trebala pojačati zaštita interesa potrošača, klijenata banaka.

Odmah po početku sjednice klub zastupnika HDZ-a zatražio je stanku nakon čega je riječ dobila zastupnica Martina Dalić. 'Stanku smo zatražili kako bismo upozorili ovaj visoki dom i izrazili zabrinutost što, iz nikome poznatih razloga, osim ministru financija, nije pokrenut proračunski proces za 2014. godinu', rekla je zastupnica Dalić i upozorila kolege kako u proračunu na prihodovnoj strani nedostaje 6 milijardi kuna, a da prijeti deficit od 16-17 milijardi kuna, najviše do sada. 'Želimo pozvati Vladu da počne provoditi mjere koje će sanirati ovo proračunsko stanje, jer pred nama se nalaze samo tri proračunska mjeseca', rekla je Dalić.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Slika nije dostupna Europski standardi Linić: Zaštita stambenih kredita kroz Zakon o potrošačkom kreditiranju

Zakon o potrošačkom kreditiranju predstavio je ministar financija Slavko Linić. 'Nalazimo se pred potrebom da mijenjamo Zakon o potrošačkom kreditiranju, Vlada ga je mijenjala od 2012. procjenjujući da odnos bankarskog sustava, građana i institucija nije dobro reguliran te je dijelom išao na štetu građana. Oko 272.000 građana blokirane račune, iznos nepodmirenih dugovanja iznosi 21 milijardu kuna', rekao je ministar Linić.

ZAKON O POTROŠAČKOM KREDITIRANJU

Prema Vladinom prijedlogu, naknade vezane uz odobrene kredite moraju biti vezane uz stvarni trošak odobravanja kredita, a zabranjuje se uvođenje novih naknada nakon sklapanja ugovora o kreditu.

Pravilnikom bi se podrobnije definirala pitanja vezana uz naknade čime se, poručuju iz vlade, izbjegava mogućnost da naknade sadrže prikrivene elemente kojima se podiže cijena kredita kao i mogućnost korištenja neopravdanih naknada.

Predlaže se i uvođenje obveze banke da pisanim putem potrošače upozore na rizike povezane s promjenom tečaja i kamatne stope.

Kod ugovaranja promjenjive kamatne stope, definiraju se parametri koji se mogu koristiti kao osnova za promjenu - EURIBOR, LIBOR, NRS ili prosječna kamatna stopa na depozite građana u odnosnoj valuti, čime bi se trebale spriječiti zlouporabe banaka pri određivanju parametara na temelju kojih će korigirati promjenjive kamatne stope.

>> Premijer Milanović: Gdje vam je Karamarko? Lobira za sankcije Hrvatskoj?

S ciljem izbjegavanja diskriminacije potrošača koji su već sklopili ugovor u kreditu i kod kojih nisu bili definirani parametri za promjenu kamatne stope, vlada predlaže da i u takvim ugovorima banka mora kao podlogu za sve buduće promjene kamatne stope ugovoriti promjenjive parametre, fiksnu maržu i razdoblja promjena kamata.

Pri tome, kod onih ugovora o kreditu kod kojih je tečaj tijekom otplatnog razdoblja aprecirao više od 20 posto, kamatna stopa i fiksna marža ne bi smjele biti veće od početnih.

Predlaže se i određivanje maksimalno dopuštene kamatne stope te ona na stambene kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope na odobrene stambene kredite po valutama (euro, kuna, franak) uvećane za jednu trećinu, dok na ostale potrošačke kredite ne smije biti viša od prosječne kamatne stope uvećane za jednu polovinu.

Odredbama o dopuštenom prekoračenju po tekućem računu (tzv. minus) preciziralo bi se da je banka dužna obavijestiti potrošača o umanjenju ili ukidanju minusa najmanje 30 dana prije dana efektivnog umanjenja ili ukidanja.

'Oduzimanje minusa preko noći razlog je iz kojeg Vlada predlaže ove izmjene, a zaduženje ostaje iznad jednomjesečnih primanja. Pisanim putem se mora građane izvijestiti da im se smanjuje ili ukida minus. Ako ako građanin prihvati to, banka mor anapraviti plan otplate duga, ako ne prihvati, banka mu nema pravo skinuti minus. Pokušavamo izjednačiti građane i banke, banka mora naći rješenje. Ili će se zajedno dogovoriti ili će mu ponuditi otplatu na 12 mjeseci. Smatramo da smo time na neki način građanima osigurali redovitost otplate i natjerali banke da to i ugovorno definiraju, ali tražimo i veću odgovornost banaka da itekako dobro procjenjuju kome se može ili ne može davati minus', rekao je ministar financija Slavko Linić.

'HDZ JE OSAM GODINA UNIŠTAVAO HRVATSKU'

'Što su radili oni koji kontroliraju banke? Zar mi moramo donositi zakon da netko ne smije nekome napraviti nešto što netko nije potpisao?', upitao je HDZ-ovac Ivan Šuker, nekadašnji ministar financija, ali nije zaobišao ni sveprisutni 'lex Perković' rekavši kako Hrvatska postaje nesigurna zemlja po pitanju zakona i da je to pravi primjer trenutne situacije.

'Ako vi mislite da je pitanje odnosa s EU po pitanju pravne stečevine nešto što ima utjecaja na život građana i nešto što ima utjecaja na rejting Hrvatske, onda vam ja kažem da obmanjujete građane Hrvatske. Za život građana to nema nikakvog utjecaja', odgovorio je Šukeru ministar Linić.

Još jedan HDZ-ovac javio se za repliku. Dujomir Marasović kazao je kako ima osjećaj da je današnja rasprava bezveze jer je pravo pitanje što je dovelo građane u dugove te ustanovio kako će deficit iznositi 5 %, a da će se sve krojiti u Bruxellesu koji je već jučer najavio obustavljanje nekih sredstava. U svojoj priči, Marasović je trenutno situaciju usporedio sa situacijom kada je Ante Pavelić s malim brojem vojnika nagovijestio rat svima.

Ministar Linić odgovorio je Marasoviću kako se opet hvata prošlosti te da je to ono po čemu se HDZ i koalicija razlikuju. 'SDP rješava danas i sutra, a vi se držite prošlosti', rekao je Linić.

'Osam godina ste uništavali Hrvatsku, HDZ je uništavao Hrvatsku, niste proveli nijednu reformu, niste gradili pruge! Osam godina ste ulagali i trošili na pojedince u poljoprivredi, trgovačka društva uništena, privatni sektori uništen.

Do 200 milijardi duga ste dotjerali zemlju, vi ste to učinili, neću ni govoriti o vašoj pojedinačnoj pljački imenom i prezimenom gdje se i sudski postupci vode. Gospodo, želite vratiti priču u prošlost, uvijek ćete je dobiti, imate ogromnog tereta za ovakvo stanje u državi, a mi smo ti koji pokušavamo srediti stanje u državi. Budite razumni, ne govorite o prošlosti', poručio je HDZ-ovcima Linić.

'SRETAN ROĐENDAN MINISTRE'

Nakon burne rasprave riječ je u ime kluba HDZ-a preuzela Martina Dalić koja je prije svega iskoristila tu priliku da ministru Liniću čestita rođendan u ime HDZ-a. Nakon toga se povela rasprava opet o potrošačkom kreditiranju gdje je glavnu riječ imala upravo Dalić koja je bila prozvana u replikama, uglavnom od SDP-ovih saborskih zastupnika jer je ovaj Zakon nazvala prividom. ''To što sam ja bila bankar meni služi na čast jer ta činjenica samo znači da ja razumijem i znam o čemu govorim i da znam kako taj sustav funkcionira i što se može, a što ne. Da se mogu ove stvari zakonom napraviti, HDZ bi ih napravio. Da se kamate može regulirati kako vi to mislite, učinila bih i ja to kad sam bila ministrica, ali to i se ne može', rekla je Dalić.

Na raspravu kluba zastupnika HDZ-a odgovorio je ministar Linić. '5 mjeseci rasprave, krivica najvećim dijelom pada na mene jer sam pokušao naći što dugotrajnije rješenje. Je li trebalo toliko vremena? Ajmo na prijedlog najviše kamatne stope, taj prijedlog, ocijenjujete, može pogodovati banci, dilema s kojom smo se mučili bila je - trebamo li uzeti referentnu kamatnu stopu Europe, 1 posto. Od 1. siječnja naš prijedlog će biti upravo to. Onda neće biti plus jedna trećina, onda ćemo morati malo veću omogućiti. Prema tome rješenja uvijek ima, ali ono što Vlada poručuje jest da preuzimamo odgovornost da između građana i banke. Banke se mogu odgovorno ponašat ili ćemo mijenjati zakon, ako treba i 5 puta. Imate bolji prijedlog? Rado ćemo ga uvažiti.

Morate uvažavati i tržišne interese. To je nešto što će biti stvar konačnog rješenja u drugom čitanju. Pritisci i razgovori su se isplatili', zaključio je ministar. Možda i banke prihvate da će promijeniti taj dio ugovora i da će rješenja koja donesemo biti prihvatljivi, a ne predmet sudskih tužbi', zaključio je Linić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene