Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki zaostaci

Školu su završili, ali još se ne mogu opustiti: Ovo bi mogla biti jedna od najizazovnijih državnih matura

Aktualno Galerija Pripreme za maturu, ilustracija - 1 Pripreme za maturu, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za maturu, ilustracija - 2 Pripreme za maturu, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za maturu, ilustracija - 3 Pripreme za maturu, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pripreme za maturu, ilustracija - 4 Pripreme za maturu, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Pripreme za maturu, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
One koji u petak završavaju srednju školu čeka državna matura. Ovo je generacija koju je zahvatio i štrajk i korona pa je, kažu, dosta rupa u znanju, zbog čega je i stres veći.

Iako su završili sa srednjom školom, maturanti nemaju mnogo vremena za odmor jer tek moraju položiti državnu maturu. Generacija je to koju je zahvatio štrajk pa korona te se puno izostajalo, zbog čega se za dobar rezultat na maturi jače mora zagrijati stolica.

"Jako je izazovno jer moramo sami nadoknaditi ono što smo propustili u koroni i štrajku", rekla je maturantica Vanja.

Maturu je dosad prijavilo 30.157 maturanata. Ispiti su spremni, ali učenike dočekuju i neke novosti. Najvažnija je ona iz Hrvatskog.

"Po prvi put, nakon 13 godina, ispit iz Hrvatskog jezika imat će jedinstvenu razinu. Dakle, neće biti osnovne i više. Druga promjena je da se nakon četiri godine vraća esej kao uvjet polaganja ispita", objasnio je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Pročitajte i ovo Norijada u Zagrebu posljednji dani Zbog norijade će privremeno biti obustavljen promet: Pogledajte koje ulice je bolje izbjegavati

Ocjene, matura, odabir zanimanja – pritisak je velik.

"Osjećam pritisak zbog toga što moram odabrati čime ću se baviti skoro do kraja svog života pa vjerojatno zato postoji taj pritisak, ali to je sve u redu", rekla je maturantica Lucija.

Kad kreće zaključivanje ocjena, kreću i pritisci roditelja, reporterki Dnevnika Nove TV Sanji Vištici rekli su ravnatelji.

"Pritiska od roditelja ima više u osnovnim školama, a u srednjim nešto manje, osobito jer mi imamo i ove vanjske ispite državne mature. Mislim da se to ipak u srednjim školama značajno smanjilo", rekla je Suzana Hitrec, predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola.

Pročitajte i ovo Maturalna zabava - 1 UBLAŽAVANJE TROŠKA Maturalna zabava nikad skuplja, pogledajte kako su se snašli ovi učenici

Psiholozi kažu da treba pripaziti da im se ne stvara dodatan stres.

"Treba biti realističan u procjeni sposobnosti svog djeteta. Najgori je pritisak na ono dijete koje objektivno ne može više od onoga što je napravilo. Ako vidite da se dijete trudi, da je napravilo sve što je moglo, a vi ga i dalje pritišćete, onda je taj pritisak najopasniji", objasnila je Gordana Kuterovac Jagodić s Katedre za razvojnu psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Ako zatreba, u redu je pomoći im u organizaciji.

"Što je moguće bolje se pripremiti, organizirati i nikako noć prije učiti, nego se opustiti i što je moguće više naspavati i zdravo se hraniti. Što se naučilo, naučilo se", napomenula je Kuterovac Jagodić.

Ima još koji dan za učenje, ali prvo se ide na norijadu. Zbog povorke će biti i privremene obustave prometa.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene