U Hrvatskoj je broj oboljelih od koronavirusa - nula. Ali zato je od gripe oboljelo - 11.000 ljudi, najviše djece. Stoga su školski razredi i vrtići poluprazni.

Galerija


Razrede u školama ispraznila je gripa. "Da, neki su bolesni, evo moj prijatelj Ante na primjer isto je bolestan, ne znam što mu je. Moramo nositi listiće svaki dan nekom tko je bolestan", kazao je Leo, učenik drugog razreda.

Vezani članci Blaženka Divjak i Lana Ružičić Divjak se žestoko obrušila na Zagreb: ''Da se pitalo njih, računali bismo na grah''. Pogledajte kako je odgovorila hoće li se učlaniti u HDZ Učenici u školi (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Roditelji školaraca na mukama: ''Sva je odgovornost prebačena na nas''

Još uvijek je njih šestero bolesno, ali prošli tjedan, od 24 učenika, nedostajalo ih je pola. "Imala sam temperaturu, kašljala i kihala...", požalila se Eva i dodala da je u školi nije bilo dva tjedna.

"Prošlog je tjedna jako puno učenika izostalo. U jednom razredu u petak je bilo samo dvoje učenika. Ovaj je tjedan nešto bolja situacija, polako se učenici vraćaju", kazala je Adriana Strmotić, učiteljica mentorica i dodala da se uglavnom ponavlja i vježba te da se ne ide na novo gradivo.

Gripa stigla i u vrtiće

Gripa je stigla i u vrtiće. U vrtićkim grupama u Dubrovniku broje koliko mališana nema. Šestogodišnji Patrik kazao je da je tužan jer njegov prijatelj Pavo nije došao. Pauli je, kako je rekla, nedostajao vrtić i njezini prijatelji dok je bila bolesna.

"Najbolje stanje može se vidjeti po pripremanju ručka u kuhinjama. Priprema se otprilike negdje do 550 ručaka, ovih dana je stotinu ručaka manje. To znači da ima viroze, ima nekakvih boleština", kazala je v. d. ravnateljice Dječjih vrtića Dubrovnik Mila Mustać.

Zato pune ruke posla imaju pedijatri. Gripa je na samom vrhuncu. A od gotovo 11.000 oboljelih, njih 6700 su djeca.

Prim. Alemka Jaklin Kekez, spec. pedijatarije, savjetuje roditeljima: "Da pokušavaju sniziti temperaturu kod kuće, dobro hidrirati djecu. Ako primijete da dijete nije dobro ili naročito ako se radi o djeci koja su niske životne dobi, ispod dvije godine, onda ipak savjet da se svakako jave liječniku." I da djecu nauče kako se oduprijeti virusu, a jedan je od načina i češće pranje ruku.

Gripa hara proteklih pet tjedana i zasad je manje oboljelih nego prošle godine. No sezona još nije gotova, pa će škole i vrtići biti prazniji još neko vrijeme. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr