Obavijesti Video Pretražite Navigacija
psihologinja upozorava

Skandalozno predavanje: Razrednica rekla 11-godišnjakinjama da paze kako se odijevaju jer dečke "drmaju hormoni"

Škola, ilustracija
Škola, ilustracija Foto: Getty Images
Učiteljica iz jedne škole u Neretvanskoj dolini održala je učenicima predavanje o tome kako bi se jedanaestogodišnje djevojčice trebale odijevati i pritom voditi računa o dječacima i šestoj božjoj zapovjedi.

Nesvakidašnje predavanje održala je učiteljica iz jedne škole u Neretvanskoj dolini. Naime, učenicima je govorila o tome kako bi se jedanaestogodišnje djevojčice trebale odijevati i pritom voditi računa o šestoj božjoj zapovijedi "ne sagriješi bludno".

Cijeli bi slučaj možda prošao ispod radara da psihologinja Volga Švorinić nije objavila status na svom Facebook profilu u kojem je prepričala što se dogodilo. Status prenosimo u cijelosti.

"Mi, psiholozi, ne polažemo Hipokratovu zakletvu, ali imamo jasan etički kodeks, da sve što nam povjere klijenti ostaje zauvijek samo među nama. Osim, naravno pojava, koje smo dužni po zakonu prijaviti, kao što su prijetnje, nasilje, incest ... Etički kodeks jednako su obavezni poštivati 'aktivni' psiholozi i psiholozi u mirovini, kao što sam ja, ako mi se netko obrati za pomoć. Također, možemo pisati o slučajevima iz prakse, ali samo uz dozvolu i na način, koji štiti identitet osoba o čijoj intimi je riječ.

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu policija provodi izvide Što će biti s profesoricom iz Slavonskog Broda? "Imali smo tri sastanka..."

Pročitajte i ovo Razrednica s maturantima u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu oglasili se policija i ministarstvo Novi incident pred školom u Slavonskom Brodu: "Nema ustaša od '45, jel to jasno vama novinarima"

Ja sam dobila dozvolu za ovaj status, a sročit ću ga tako da maksimalno sačuvam privatnost osobe koja mi se obratila za pomoć, jer obje smatramo da je od općeg interesa iznijeti to u javnost.

Radi se o traumi koju upravo, proživljava njena jedanaestogodišnja djevojčica, učenica sedmog razreda osnovne škole, u jednom od gradova u Neretvanskoj dolini. Proteklih dana, na satu razredne zajednice, razrednica je, u učionici, održala 'predavanje' djevojčicama, u prisustvu dječaka, njihovih razrednih kolega.

"Tema 'predavanja' bila je tzv. dress code za djevojčice u njihovoj dobi. Detaljno im je objasnila, koje odjevne predmete smiju nositi, a koje ne, s obzirom na tjelesne promjene karakteristične za njihovu dob. Nema kratkih hlačica, dresova, otkrivenih ramena, majica ni odjeće koje ocrtavaju ženske atribute. Istovremeno, dečki mogu dolaziti u školu i u potkošuljama - 'kanotjerama' i kratkim hlaćicama, to nije nikakav problem.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na to nemamo utjecaja Profesorica s PMF-a: "Možemo očekivati vrlo snažne potrese na Dubrovačkom području"

Pročitajte i ovo Instrukcije - 3 Prisiljeni raditi sa strane Zašto pružanje instrukcija i dalje spada u sivu ekonomiju? "Plaće profesora u Hrvatskoj su vrlo bijedne i vrlo loše"

Nakon navođenja propisane odjeće, profesorica, razrednica, koja, usput ne predaje vjeronauk, već neki sasvim 'nevezani' predmet, posvetila je djevojčicama, ponavljam u prisustvu dječaka, moralku o samopoštovanju koje se stječe i potvrđuje skrivanjem 'ženskih' atributa i izrijekom istaknula:

- djevojčice moraju stalno imati na umu šestu božju zapovijed: Ne sagriješi bludno!

- djevojčice moraju voditi računa o dječacima, da ih svojim odijevanjem i ponašanjem ne uznemiravaju i ne dekoncentriraju

- djevojčice moraju imati obzira prema dječacima, jer dječake njihove dobi 'drmaju' hormoni.

Uputila im je još 'mudrih' poruka, ali ovo je sukus.

Djevojčica, o kojoj je riječ, od tada trpi noćne more. Majka i cijela obitelj zbog toga su uznemireni. Ali toliko su zastrašeni, da bi izašli s tim u javnost, da su to povjerili samo meni. Dali su mi dozvolu, da se obratim novinarima i nadležnim institucijama, pod uvjetom da se ne spominju njihova imena.

Krenula sam u to, sve koja sam kontaktirala pristali su uključiti se, ali na žalost, traže kontakt s majkom, da krenu u postupanje. Majka, za sada nije spremna javno izložiti sebe i svoju djevojčicu. Svjesna mogućih reakcija, kako škole tako i ostatka javnosti, boji se reperkusija.

Ima pravo na izbor, izbor mora biti samo njen i suzdržavam se od svih nagovaranja i sugestija da to učini. S obzirom da je 'moralka' održana pred cijelim razredom, nadam se da su i drugi roditelji informirani o tome, da će možda pročitati ovaj status i reagirati. S par riječi, obratiti ću se i njima i svojim kolegama/icama u školama.

Dragi roditelji, vi čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole, osobito vi u manjim sredinama, jeste li svjesni čemu su izloženi, kako ih se zastrašuje, kakve im se poruke upućuju? Jeste li svjesni, da im umjesto poduke o odrastanju i seksualnom sazrijevanju ispiru mozak porukama o bludu, 'grešnosti' ženskog tijela i bazičnoj neravnopravnosti između muškaraca i žena?

Pročitajte i ovo Joe Garcia i Irma Garcia dva dana nakon pokolja "Umro je od tuge": Iznenadna smrt supruga učiteljice ubijene u masakru u Teksasu

Pročitajte i ovo Ilustracija tradicija domaćeg terorizma 10 godina, 97 žrtava: Ovo je 10 najsmrtonosnijih napada u američkim školama

Da djevojčice u pubertetu zadužuju, da brinu o seksualnom ponašanju njihovih muških vršnjaka? Jeste li svjesni kako vaše djevojčice unaprijed okrivljuju zbog mogućih seksualnih ekscesa, uvaljuju krivnju i zadužuju za ćudoređe? Hoćete li pognuti glavu, savjetovati svoje djevojčice da učine to isto, ili ćete ustati i stati u njihovu obranu? Hoćete li u ime Boga, konačno reći: DOSTA!

Poštovani kolege/ice u školama diljem Hrvatske, znam koliko ste opterećeni, koliko malobrojni, koliko vam manjka podrške na svim razinama, na kakva sve nerazumijevanja nailazite. Naš posao je težak, sudaramo se brojnim Scilama i Haridbama, ali moramo slijediti svoj poziv i ne odustati. Udružite se, nastupajte zajedno, naša djeca nas trebaju, mi smo im često zadnja slamka spasa. Imajmo to na umu. Ne dopustimo, da se krše integritet i prava djece i mladih, koji su im zagarantirani poveljama i UN-a i EU-ce!", zaključila je psihologinja Švorinić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene