Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na to nemamo utjecaja

Profesorica s PMF-a: "Možemo očekivati vrlo snažne potrese na Dubrovačkom području"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovniku je u utorak počeo znanstveno-stručni skup Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja. Izvanredna profesorica na Odsjeku geofizike zagrebačkog PMF-a Ivana Herceg Bulić kaže da su obje teme velika prijetnja Dubrovniku, ali i drugim gradovima u Hrvatskoj.

"Seizmička aktivnost je nešto na što nemamo utjecaja i s čim živimo od davnina i vjerujem da su stanovnici dubrovačkog područja vrlo dobro svjesni aktivnosti koja se događa ispod zemlje. Seizmičke aktivnosti mogu izazvati potrese i donijeti velike materijalne štete, a i odnijeti ljudske živote, moramo se na njih pripremiti. Istraživanja nam omogućavaju da se bolje pripremimo i upoznamo te prirodne prijetnje koje mogu ugroziti naše živote i našu imovinu", kazala je za HRT.

"Možemo očekivati vrlo snažne potrese"

Pročitajte i ovo Potres u Hercegovini 3,4 stupnja Novo podrhtavanje tla u Hercegovini, potres se osjetio i na jugu Dalmacije: "Ponovno se trese", "Čujem kako zidovi škripe"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna prijete odroni stijena U strahu od novih podrhtavanja: Stanovnici Stoca traže od Civilne zaštite hitnu mjeru

Istraživanja pokazuju kako je područje Dubrovnika iznimno seizmološki aktivno.

"Upravo je zbog toga ovo područje ugroženo i znamo da možemo očekivati vrlo snažne potrese. Nažalost, potrese ne možemo predvidjeti i spriječiti, ali se možemo pripremiti na njih na način da poslušamo seizmologe i ponašamo se shodno rezultatima njihovih istraživanja. Važno je da učvrstimo i gradimo kuće koje su seizmološki otporne, da se naprave građevinski zahvati kojima se mogu učvrstiti spomenici kulturne baštine i da što više smanjimo materijalne štete i zaštitimo ljudske živote", rekla je profesorica Herceg Bulić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene