Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJAJNI TURISTIČKI REZULTATI

Unatoč koroni raste broj dolazaka, poznate i top destinacije: "Mi već sada imamo rezervacije za sljedeću godinu!"

Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 1
Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 1 Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 2 Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 4 Turizam cvjeta - Oporavak unatoč koroni - 4 Foto: DNEVNIK.hr Irena Peršić-Živadinov Irena Peršić-Živadinov Foto: DNEVNIK.hr +10 Ivica Križanić, HAC Galerija 1/15 >>
Turistički rezultati bolji su od očekivanih! Unatoč koronavirusu, u dosadašnjem dijelu kolovoza ostvaren je rast u dolascima s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Poljske.

U prvih devet dana kolovoza ostvareno je više od milijun dolazaka i 7,2 milijuna noćenja, što je oko 70 posto lanjskog rezultata ostvarenog u istom razdoblju. Top destinacije su Rovinj, Poreč, Medulin, Crikvenica i Umag.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Početkom kolovoza bilježimo 18 posto više domaćih gostiju, 16 posto više gostiju iz Poljske, 10 posto više Slovenaca i 6 posto više turista iz Njemačke. Gužve put mora vidljive su i danas. Na graničnim prijelazima Macelj i Goričan 2 trenutačno se za ulazak u zemlju čeka oko sat vremena.

"Brojke za vikend su na nekih 90 posto u odnosu na prethodne vikende, dok je u tjednu pad prometa na nekih 70 posto u odnosu na prethodne sezone", rekao je Ivica Križanić iz HAC-a.

"U destinaciji boravi 22 tisuće gostiju, što je oko 70 posto u odnosu na lani. Naravno da smo ugodno iznenađeni brojkama, naročito s njemačkog tržišta", kazao je Nenad Velenik iz TZ-a Poreč.

"Objekti u domaćinstvu su se počeli sve bolje puniti, završili smo 7 mjesec sa 71 posto prošlogodišnje popunjenosti, kampovi su ostvarili 69 posto prošlogodišnjih noćenja, a hoteli 49 posto", rekla je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera. 

A osjetno manje ljudi ove je godine u Dubrovniku. Gradonačelnik Mato Franković od Stožera traži ukidanje zabrane za kružna putovanja. "Kruzeri su iznimno bitan turističkog gospodarstva Dubrovnika. Direktno i indirektno bilježe 200 miljuna kuna prihoda, što kroz gradsku blagajnu,o što drugim putevima. Mi ćemo ove godine zabilježiti 10 posto toga", rekao je Franković. 

Da će mu Stožer izaći ususret objavio je u Dnevniku Nove TV ministar Davor Božinović, koji je kazao kako će kruzeri vrlo skoro moći ponovno uplovljavati u dubrovačku luku.

Reporter Ivan Kaštelan javio se iz Mimica na omiškoj rivijeri, gdje je razgovarao s iznajmljivačicom Petrom Mimicom. U ovome se mjestu primjerice bilježi čak 85 posto turista u odnosu na iste dane kolovoza prošle godine.

Mimica je rekla kako ovo nikako nisu očekivali, ali su zalaganjem svih uspjeli izvući sezonu. Pretežno su to oni gosti koji su već ranije dolazili u Mimice jer su dislocirani i imaju svoj mir. Kazala je i kako je bilo straha, kakva će biti ova sezona. Istaknula je da se ne boje korone, jer se pridržavaju svih mjera i svim turistima pružaju sve mogućnosti da se zaštite.

"Svi mi mali iznajmljivači radimo tako da se oglašavamo na svim mogućim platformama, i trudimo se, ali ako je netko slabije popunjen, mislim da je to stvar samo distance, a ne greške ikoga od nas. Već sada imamo rezervacije za sljedeću godinu, ali ne znamo što nas čeka", rekla je Mimica.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene