Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić rekao je na konferenciji za novinare da zaposlenici Gradske uprave moraju podnijeti teret krize, pa i ako se donese odluka o smanjenju plaća, jer je ‘situacija, nažalost, takva’.


‘Gradonačelnik Bandić je zaposlenicima trebao jasno reći kakvo je stanje s punjenjem zagrebačkog proračuna i o čemu ovise njihove plaće. Naravno, nitko nije sretan da se plaće smanjuju’, rekao je Bernardić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložio je da se zbog slabijeg punjenja gradskog proračuna od predviđenog ide na smanjivanje plaća, ali i jubilarnih nagrada, božićnica i regresa za 10.500 zaposlenih u gradskoj upravi, u vrtićima, gradskim knjižnicama i sektoru kulture te u javnoj vatrogasnoj postrojbi. Pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić potvrdio je da je punjenje zagrebačkog proračuna u prvom kvartalu 2012. podbacilo za 240 milijuna kuna, odnosno 15 posto od planiranog. Rekao je da su najviše podbacili neporezni prihodi jer se ne gradi, no da su porezni prihodi porasli za tri posto.

Bernardić je odbacio kritike da je i SDP kriv za slabije punjenje zagrebačkog proračuna. Komentirajući na upit novinara Bandićevu ocjenu da za lošije punjenje gradskog proračuna dio krivice snosi SDP jer slabo pušta gradnju objekata od kojih bi se proračun bolje punio, Bernardić je ustvrdio da niti jedan projekt nije odbijen bez opravdanog razloga.

Vezani članci Dario Juričan pisao Bernardiću Juričan pisao Bernardiću: ''Jazavče, preuzmi bistu svoje muze i mentora i odnesi ju na Pantovčak'' Slika nije dostupna Bandić najavljuje tužbu protiv države: 'Niti sam kašu zakuhao, niti ću je jesti'

>> Bandić smanjuje plaće?

‘Na ovoj sjednici Gradske skupštine proći će projekti koji su dobro pripremljeni. Inzistiramo na dobroj pripremi projekata, na javnom interesu za Grad Zagreb te da se kada god je to moguće vrši kontrola na svim razinama, što će dovesti do veće razine punjenja proračuna. Stvari bez kontrole ne mogu prolaziti’, kazao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine.

Istaknuo je i kako na problem punjenja zagrebačkog proračuna, što je zadatak izvršne vlasti, iz SDP-a upozoravaju posljednje dvije godine. ‘Žao mi je što do pokušaja rješenja dolazi tek sada, dvije godine nakon upozoravanja’, rekao je Bernardić i pozvao Gradsku upravu i gradonačelnika Milana Bandića da u skupštinsku proceduru što prije upute odluke koje će pokušati riješiti slabije punjenje zagrebačkog proračuna s osnove poreznih i neporeznih dugovanja.

'U tijeku su pregovori sa Sindikatima'

Bandić danas nije želio pobliže komentirati mogućnost smanjenja plaća u Gradskoj upravi, kao ni neke najave da će ga SDP sabotirati na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak jer će najvjerojatnije odbiti njegov prijedlog o gradnji fontana i pothodnika kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice te obnovu i popločenja Cvjetnog trga.

‘Treba pričekati sjednicu Gradske skupštine gdje ću o tome reći par riječi. Ne treba se natjecati ni inatiti već treba biti odgovoran’, izjavio je Bandić novinarima prije stručnog skupa ‘Politika i skrb za starije i starenje u Hrvatskoj’ u Staroj gradskoj vijećnici poručivši da on jest odgovoran.

Na pitanje hoće li se svima u gradskoj upravi plaće proporcionalno smanjivati, Bandić je izvijestio da su u tijeku pregovori sa sindikatima. ‘Kada pregovore okončamo, onda ćemo o tome kvalitetno izvijestiti - bez euforije i bez panike. No, odgovornost prije svega’, naglasio je Bandić.

‘Od nove godine govorim uvijek isto - da možemo dijeliti samo onoliko koliko smo stvorili. U Hrvatskoj je danas došlo vrijeme, nakon 70 godina, da više ne možemo živjeti na veresiju. Koliko uprihodujemo, toliko ćemo podijeliti, a to bih sugerirao i drugima. Jedino tako možemo u Europsku uniju. Ako to ne napravimo, onda će nam to narediti oni izvana, a ja u Hrvatskoj ne bih želio vidjeti sindrom Grčke’, poručio je Bandić.

Na upit novinara kolika je njegova plaća, Bandić je odgovorio da kao zagrebački gradonačelnik ima plaću od oko 19.800 kuna. ‘Moja plaća je previsoka, ali nije problem u mojoj plaći. Problem je u tome što ima puno ljudi koji ne rade i ne primaju plaću. Ja nemam ništa drugo do gradonačelničke plaće i to gradonačelnika glavnog grada koju zavrijedim s dva radna vremena’. rekao je Bandić i podsjetio da 12 godina nije otišao ni na godišnji odmor. ‘Svoju sam plaću pošteno zaradio. I sutra, bilo što da radim, isto ću je pošteno zaraditi’, kazao je Bandić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.