Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlouporaba položaja

HDZ-ov dožupan prijatelju nabrijao Audi na račun Županije: U zatvor neće, radit će za opće dobro

Roman Rosavec
Roman Rosavec Foto: Mate Piskor/Pixsell
Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak je na jedanaest mjeseci zatvora, zamijenjenih radom za opće dobro, nepravomoćno osuđen sisačko-moslavački dožupan Roman Rosavec kojeg je optužnica teretila da je lažirao automehaničarski popravak na štetu županije, doznaje se na sudu.

Sisačkom dožupanu Romanu Rosavcu 11 mjeseci zatvora je zamijenjeno za dobrotvorni rad.

Uz Rosavca, na identične kazne zatvora koje su zamijenjene radom za opće dobro, nepravomoćno su osuđeni referent-koordinator tehničkih poslova u uredu župana Ivica Šoštarić te automehaničar Igor Škrinjar.

Prema optužnici, Rosavec i Šoštarić bili su optuženi za zlouporabu položaja i ovlasti, a Škrinjar za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

Uskok je optužio Rosavca da je 2017. prijavio popravak službenog automobila nakon prometne nesreće, no automehaničar Škrinjar je umjesto popravka na tom autu na račun Županije pojačao motor audija A4 kojeg je Šoštarić koristio privatno.

Stoga je sud, uz zatvorsku kaznu zamijenjenu radom za opće dobro, odredio Škrinjaru da vrati imovinsku korist od 517 eura, a koliko je naplatio popravak službenog automobila na račun županije.

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom u kolovozu prošle godine podigao optužnicu protiv Rosavca u slučaju namještanja radova na rekonstrukciji svlačionice nogometnog kluba. Uz Rosavca, optužnicom su obuhvaćeni HSP-ov gradonačelnik Popovače Josip Mišković (63), 64-godišnji direktor trgovačkog društva i 64-godišjni nadzorni inženjer i predsjednik nogometnog kluba Dinamo iz Osekova.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Svečanost HRM-a Milanović o novom ministru: "Habijan je gej, ne? Milinović je pogriješio, ljudima se ne rugaš zbog toga"

Mišković se tereti da je, od lipnja 2015. do kraja prosinca 2015., nakon što je Rosavec sa 64-godišnjakom dogovorio da će njegova tvrtka rekonstruirati svlačionicu, pristao na Rosavčevo traženje da za obavljanje rekonstrukcije angažira upravo tvrtku 64-godišnjaka.

Uskok: Namještanjem radova oštetili Popovaču za više od 80.000 kuna

Prema optužnici, Mišković je putem Rosavca angažirao tvrtku 64-godišnjaka iako je znao da je prije ugovaranja ovih poslova bilo potrebno provesti postupak nabave bagatelne vrijednosti. Pritom je Mišković dogovorio s Rosavcem i direktorom da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao podizvođač obavljati tvrtka njegove supruge.

Mišković je potom, prema navodima Uskoka, naložio da se poziv za davanje ponude, osim tvrtki 64-godišnjaka, uputi i prema još dvjema tvrtkama, jednoj za koju je unaprijed znao da neće podnijeti ponudu, a drugoj za koju je 64-godišnji direktor, sukladno dogovoru s Rosavcem, dogovorio sačinjavanje nepotpune ponude.

Pročitajte i ovo Suđenje zbog ubojstva Tomislava Sablje - 4 Nepravomoćna presuda Oslobođeni za ubojstvo Sablje: Ukida im se istražni zatvor

Okrivljenici su, ističe Uskok, osigurali da ponuda tvrtke 64-godišnjaka bude odabrana kao najpovoljnija pa je 18. rujna 2015. sklopljen ugovor za izvođenje radova između Grada Popovače kao naručitelja i tvrtke 64-godišnjaka. Kako bi prikazao da su radovi obavljeni sukladno sklopljenom ugovoru, 64-godišnji direktor je potpisom ovjerio građevinski dnevnik u kojem je lažno naveo da su izvedeni u razdoblju od 21. rujna do 19. studenoga 2015. godine.

Uskok je naglasio da je taj dnevnik svojim potpisom ovjerio i 64-godišnji nadzorni inženjer, iako su obojica znali da su radovi započeli još u srpnju 2015. godine.

Nakon što je 64-godišnji direktor ispostavio gradu račun u iznosu od 344.681 kunu, iako je njihova vrijednost iznosila 263.853 kune, Mišković je naložio plaćanje računa bez obzira na uvećanu vrijednost radova. Tako je tvrtki 64-godišnjaka omogućio ostvarivanje nepripadne imovinske koristi od 80.827 kuna na štetu grada.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene