Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar u čudu

Hajdaš Dončić: Štrajkaju, a imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Siniša Hajdaš Dončić radnike na Plesu poziva da se vrate na posao i tvrdi da mu je njihov štrajk čudan s obzirom da, prema njemu, imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora u državi

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić jednodnevni štrajk u Zračnoj luci Zagreb, zbog kojega je ondje otkazano 60 komercijalnih letova, ocijenio je čudnim.

Pročitajte i ovo Prosvjed medicinskih sestara - 1 Premijer nije baš zabrinut Medicinske sestre i tehničari idu u veliki prosvjed, a mogli bi i u štrajk: ''Strpljenje lagano ide kraju, gubimo vrijeme, rezultata nema'' Opći štrajk u prometu u Njemačkoj Borba za radnička prava FOTO Počeo štrajk desetljeća, Njemačka je paralizirana: Zastoji na cestama, ne rade zračne luke, sindikati poslali ozbiljno upozorenje

'Prosvjed je po meni recimo vrlo čudan jer djelatnici Zračne luke imaju među pet najboljih kolektivnih ugovora u državi. Znamo da je tamo zapravo srednja stručna sprema kao prosjek radne snage, a znamo i da je tamo prosječna plaća preko 8.000 kuna neto', naveo je Hajdaš Dončić.

>> Počeo štrajk na Plesu, otkazani svi letovi, putnici idu autobusima na druge aerodrome!

>> Sindikati Pošte prosvjeduju protiv Vlade zbog nemarnog odnosa

'Isto tako isplaćuju se regres, božićnica, apsolutno svi dodaci na plaće, uz bonuse i beneficije i malo tko u državi ima takva prava i imat će ih zadržana u narednih pet godina. Sukladno koncesijskom ugovoru, Zračna luka Zagreb ostaje kao neovisno poduzeće koje kontrolira provedbu koncesije, nema nikakve brige da se radnicima neće ista prava poštivati kao što se poštuju sada', dodao je.

'Koncesionar ima spremne ugovore, u narednih desetak dana na Vladi ćemo ih sve verificirati. (...) To je jedan normalan proces i postupak koji traje kod svake koncesije. Je li koncesija kao ekonomski pojam najbolje rješenje - imamo argumente za i protiv, ali mi kao legalisti poštujemo potpisano i pokušavamo pomoći, što je uloga javnog sektora, da se ta priča finalizira', rekao je još Hajdaš Dončić.

'Koncesionar je preuzeo svoju obvezu dosad, ispunio ju je korektno (...) i nema nikakvih razloga i argumenata da se najnormalnije ne konzumira cijeli koncesijski ugovor', dodao je ministar i napomenuo da članak 133 koncesijskog ugovora garantira očuvanje radničkih prava.

'Iza ovog štrajka, kao i iza svakog štrajka, kriju se neki drugi interesi, kriju se neke dodatne beneficije, neki novci koji su možda ljudima obećani, što je protuzakonito. Pozivam na razum da se ljudi vrate na svoj posao jer imaju među pet najboljih ugovora u Republici Hrvatskoj', zaključio je Hajdaš Dončić.

Na pitanje o prosvjedu dijela radnika Hrvatske pošte, koji su zbog najavljenih otkaza u četvrtak prosvjedovali na Markovu trgu, kazao je da uprava Pošte nema alternativu.

'Tržište je liberalizirano, ima preko 20 poduzeća registriranih za pružanje poštanskih usluga kao i Hrvatska pošta. Samim time ovo je u ekonomiji klasični trade-off - ili stati s planom restrukturiranja, što nećemo, ili će Pošta propasti', rekao je ministar.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene