Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikati bijesni

Čeka li nas od 24. veljače opći štrajk?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je danas da bi se idući tjedan mogao održati prosvjed na Trgu svetog Marka zbog predloženih izmjena Zakona o radu, jer pogoduju krupnom kapitalu na štetu hrvatskog radništva.

Ne povuče vlada iz saborske procedure predložene izmjene Zakona o radu, moguć je opći štrajk u tjednu od 24. veljače.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Slika nije dostupna ZOR u Saboru Zakon zbog kojeg se 'ratuje': Za ili protiv radnika?

'Opći štrajk zbog neprihvatljivih predloženih izmjena Zakona o radu provest ćemo na zakonit način, iako nema određenog termina', najavio je danas Novosel na skupu sindikalnih aktivista sjeverozapadne Hrvatske u Zagrebu.

Skup organiziraju četiri sindikalne središnjice kako bi aktiviste izvijestili o očekivanim posljedicama izmjena ZOR-a kao i sljedećim koracima, uključivo i opći štrajk, koje pripremaju radi sprječavanja njegova usvajanja. Skupove će također održati u ponedjeljak 17. veljače u Splitu, u utorak, 18. veljače u Osijeku te u srijedu 9. veljače u Rijeci.

'Nećemo trgovati ni jednim institutom ključnim za radnike i upotrijebit ćemo sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju', poručio je Novosel.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da će predložene izmjene ZOR-a izazvati pomor na tržištu rada, dovesti do daljnjeg rasta nezaposlenosti i obespravljenja radnika.

Sindikati traže povlačenje Zakona o radu na šest mjeseci

Vlast ne zna pokrenuti gospodarstvo i zaustaviti rast nezaposlenosti, ali se zna obrušiti na radnike i njihova prava. Nema obrane prava bez zajedničke akcije i moramo se izboriti za ono što je naše i nećemo stati jer na to nemamo pravo. Ne smijemo popustiti, to mora biti borba svakog člana sindikata, ali i nečlana poručio je Sever.

Dodao je kako njegov govor nije huškački, no kako treba učiniti sve da izmjene ZOR-a ne budu prihvaćene u predloženom obliku.

Predsjednik Matice hrvatskh sindikata Vilim Ribić optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca da je opskurna udruga i protunarodni centar u Hrvatskoj čiji čelnici uživaju blagodati i monopol velikih sustava i nisu se spremni odreći ničega. U sprezi su s vlasti i politikom koja već dvije godine nije u stanju preokrenuti negativne trendove, ustvrdio je Ribić.

Dodao je da u Hrvatskoj vlada strah upitavši je li to zemlja kakvu smo stvarali. Taj strah moramo nadvladati, jer ako se sami nećemo boriti za svoja prava onda ih nismo ni zaslužili, poručio je Ribić.

Prođe li ZOR u predloženom obliku pogoršat će stanje i na nama je da to spriječimo svim mogućim akcijama. Nemamo pravo na pogreške jer u pitanje dolazi budućnost i demografska obnova Hrvatske, naglasio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene