Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uzbunila ih najava

Sindikati protiv novih otpuštanja u Ini, Vrdoljak obećava pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razgovarat ćemo s našim članovima Uprave i napraviti sve što možemo, sukladno mogućnostima u upravljanju Inom, da zaštitimo radnike, posebno visoko obrazovane, rekao je ministar.

Sindikati Ine usprotivili su se u četvrtak najavi otpuštanja 338 radnika, uglavnom stručnih kadrova iz Inine proizvodnje i prerade nafte i plina, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obećao je da će preko hrvatskih članova Uprave pokušati zaštiti barem visokoobrazovane radnike koji su proglašeni viškom.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Radovi na odmorištu Zagreb - 2 Radovi na A3 VIDEO/FOTO Ogromno gradilište kraj Zagreba: Novi kompleks niče na mjestu poznatog odmorišta, doznajemo što će se sve izgraditi

'Razgovarat ćemo s našim članovima Uprave i napraviti sve što možemo, sukladno mogućnostima u upravljanju Inom, da zaštitimo radnike, posebno visoko obrazovane', rekao je Vrdoljak novinarima nakon sjednice Vlade.

Sve ostalo je problem restrukturiranja i o tome će odlučiti Uprava Ine, kazao je Vrdoljak komentirajući prosvjede sindikata koje je uzbunila najava otpuštanja 338 radnika s područja cijele Hrvatske.

Sindikat naftne djelatnosti INAŠ upozorio je da će ti otkazi izazvati domino efekt urušavanja cijele naftne kompanije, dovesti do gašenja domaće proizvodnje i svesti Inu na trgovca uvoznim derivatima.

Vlada i MOL objavili zajedničku izjavu o privremenim mjerama

INAŠ ističe da se planira gašenje Ininih poslovnih aktivnosti u regijama, što će dovesti do gubitka prednosti pred konkurencijom i dugogodišnjih kupaca. S novom rundom otkaza ukupan broj otpuštenih radnika Ina Grupe u zadnje tri godine popet će se na gotovo 4000.

Planirana otpuštanja većinom se odnose na stručne kadrove u rafinerijskoj preradi te proizvodnji nafte i plina, kažu u sindikatu i ocjenjuju da se u Ini provodi destruktivna poslovna politika, unatoč zatraženom moratoriju na strateške odluke.

Predsjednica INAŠ-a Maja Rilović podsjeća da je u zajedničkoj izjavi Hrvatske i MOL-a jasno navedeno da Hrvatska do završetka arbitraže traži od Arbitražnog suda privremenu mjeru kojom se zaustavljaju otpuštanja, trgovanje dionicama i zatvaranje rafinerija.

Nova otpuštanja posebno zabrinjavaju u trenutku kada ministar Vrdoljak objavljuje natječaje za eksploataciju Jadrana, a očekuju se pojačana istraživanja i u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

'Tko će sutra raditi na tim naftnim poljima? Mađari?', pita Rilović te upozorava na urušavanje tržišne pozicije Ine, novo smanjenje zaposlenosti i negativne efekte za društvo u cjelini.

U Sindikatu naftnog gospodarstva (SING) smatraju da za otkaze nema potrebe, jer se eventualni viškovi mogu riješiti kroz dugoročne programe koje Ina može podnijeti.

Vrdoljak: MOL-ovo priopćenje nije u potpunosti točno

'Ovo što se sada događa u Ini posljedica je neznanja i nerada ljudi koji su u hrvatskoj Vladi zaduženi za Inu', izjavio je predsjednik SING-a Božo Mikuš prozvavši ministra Vrdoljaka kao glavnog krivca.

Hrvatske članove u Upravi, kaže, ne želi u to miješati jer oni rade ono što im kaže Vrdoljak. 'Oni rade po nalogu poslodavca i štite njegove interese. Strašno nas zanima jesu li i oni podržali ovaj program zbrinjavanja, jer tu informaciju nemamo', kaže Mikuš i poziva hrvatsku stranu da se 'primi posla i ne skriva iza MOL-a i Mađara'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene