Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici triju sindikata udruženih u Vertikalu sindikata obrazovanja na današnjoj su konferenciji za novinare osudili "postizbornu političku trgovinu", te izrazili zabrinutost za stanje u obrazovanju ako u novu Vladu uđu HSS i HSLS.


Čelnici "žuto-zelene koalicije" dosad nijednom riječju nisu spomenuli da je uvjet za sklapanje koalicijske Vlade izdvajanje za obrazovanje iduće godine 13 do 14 milijardi kuna i ostvarivanje pedagoškog standarda, za što su se javno založili na saboru Vertikale obrazovanja u listopadu ove godine, kažu sindikalci.

Vezani članci Siniša Vuco i Krešo Beljak Siniša Vuco postao predsjednik splitskog HSS-a, odgovorio planira li u utrku za gradonačelnika Krešo Beljak Ministarstvo potvrdilo da su izbori u HSS-u bili legalni: Krešo Beljak ostaje predsjednik stranke

Sa šest milijardi kuna, koliko traži predsjednik HSS-a Josip Friščić za poljoprivredu, mogle bi se tijekom jednog mandata obnoviti sve hrvatske osnovne i srednje škole.

Sindikati osnovnog i srednjeg školstva, te znanosti i visokog
obrazovanja drže da "minorne" stranke poput HSS-a i HSLS-a ne bi smjele određivati budućnost Hrvatske.

Predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić predložio je predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću da pozove čelnike najvećih političkih stranaka HDZ-a i SDP-a, te od njih zatraži dogovor o granici ispod koje neće ići prilikom pregovora s HSS-om i HSLS-om.

Prihvatljiva je, kaže Ribić, i velika koalicija HDZ-a i SDP-a do
ulaska Hrvatske u EU. Obje stranke zalažu se za ulazak u EU, dok bi Friščićev HSS taj proces samo kočio, mišljenja je Ribić.

Sindikalci će o svojim stajalištima u otvorenom pismu izvijestiti i
predsjednika Mesića. 

HSLS odgovara

HSLS je u današnjoj reakciji na izjavu predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, koji je poručio strankama da ne trguju izmjenama Zakona o radu (ZOR) kako bi došle na vlast, ustvrdio kako svojim prijedlogom izmjena ZOR-a
želi bolje zaštititi radnička prava i poboljšati životne uvjete
radnika.

HSLS već dvije godine pokušava u Hrvatskom saboru izboriti izmjene ZOR-a kojima je cilj bolja zaštićenost radnika i stroži odnos te konkretne mjere protiv poslodavaca koji ograničavaju radnička prava, ističe stranka u priopćenju.

Osim toga, HSLS se u izradi svojeg prijedloga izmjena ZOR-a u više navrata konzultirao sa sindikatima.

Izmjenama radnog zakonodavstva HSLS želi zaštititi radnička prava i dostojanstvo, poboljšati im uvjete života, posebice samohranih roditelja male djece te djece s težim smetnjama u razvoju, povećati kazne za prekršitelje zakonskih odredbi i zaštititi radnike koji pokazuju spremnost da prijave svaku nepravilnost, kaže se u priopćenju.