Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati javnih službi očekuju da će njihovo članstvo na referendumu, koji je počeo jutros, prihvatiti Sporazum o plaćama koji su sindikati i Vlada parafirali u u svibnju, izvijestili su sindikalni čelnici na današnjoj konferenciji za novinare.


Sporazum, nakon čijeg su parafiranja sindikati prekinuli štrajk u javnim službama i odustali od prosvjeda, stupa na snagu ako dobije većinsku podršku članstva koje iziđe na referendum. Zamjenik predsjednice Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić očekuje da će potpora sporazumu na referendumu biti puno veća od minimalno potrebne te ističe da su dva sindikata već prihvatila Sporazum bez referenduma, a to su Samostalni sindikat zdravstva i Sindikat socijalne skrbi.

Vezani članci Vilim Ribić Sindikati odbili Vladinu ponudu: "Neprihvatljiva je. To je mizerno u odnosu na veliki rast cijena" Slika nije dostupna Mostaru prijeti štrajk svih zaposlenika

>> Obustavljen štrajk: Pao dogovor!

Upozorava da će za njegovu provedbu biti potreban znatna sredstva iz državnog proračuna. Zato su, kaže Ribić, potrebne hitne reforme kako bi se namaknulo između 6 i 9 milijardi kuna, koliko će državu stajati povišica od 2010. do 2012. godine. To po njegovim riječima uključuje novu politiku plaća oslonjenu na poboljšanje učinkovitosti i uštede u javnom sektoru kao i reformu poljoprivrede, brodogradnje, lokalne uprave, zdravstva i drugih sektora.

Ribić pozvao na glasanje protiv sporazuma

Ribić je komentirao referendum sindikata Preporod, koji poziva svoje članstvo da glasuje protiv sporazuma jer smatra da je njime Vlada smanjila plaće javnim i državnim službenicima i za to dobila pristanak sindikata. Po Ribićevim riječima riječ je o 'presedanu u svjetskim razmjerima', jer sindikat Preporod nastoji ugroziti dugoročnu korist za zaposlene.

Po sporazumu parafiranom u svibnju, plaće javnih službenika od 1. siječnja 2010. uskladit će se s inflacijom, a povišica od šest posto, koju je Vlada ukinula zbog krize, bit će vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude rastao za dva posto. U 2011. godini plaće će se usklađivati u dva navrata kako bi se, najkasnije do 31. prosinca, vratio njihov paritet s plaćama u gospodarstvu iz 2008. godine.

Nakon toga će od 2012. do 2016. godine plaće u javnim službama pratiti rast plaća u zemlji, uvećano za postotak o kojem će se pregovarati svake godine, kako bi se 2016. ostvario konačni cilj - jednaka plaća VSS početnika u javnim službama s prosječnom plaćom u gospodarstvu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju