Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu
Ranjeni policajac sanitetskim vozilom prevezen u bolnicu Foto: DNEVNIK.hr

Nakon što je policija u subotu popodne objavila snimku stravičnog napada na zgradu vlade i trojicu policajaca, oglasio se i Sindikat policijskih službenika. Za njih dvojbe nema, riječ je o terorističkom činu s jasnim ciljem napada.


Sindikat policijskih službenika podsjeća na neadekvatnu opremljenost policajaca koji rade na osiguranju zgrade Vlade, obzirom na važnost tog objekta i njegovih dužnosnika te se pitaju, tko je za to odgovoran?

Vezani članci Špiro Janović Ugledni psihijatar: "Radi se o jednom šokantnom svjedočanstvu zločina. Snimka jasno pokazuje upornost u izvođenju, namjeru, ali i neiskustvo" Napadač na Banske dvore koji je teško ranio policajca Milina: "To je bio pokušaj trostrukog ubojstva. Puška je bila nevidljiva do trenutka napada. Napad ima elemente terorizma, ali nedostaje motiv"

Postavljau i čitav niz drugih pitnaja u svojoj objavi na Facebook stranici, koju prenosimo u cijelosti:

"Nema odgovornih u MUP-u, kao i inače, a kada pogledamo snimku jasno je da je meta bio centar izvršne, zakonodavne i sudbine vlasti u državi i da se itekako radi o terorističkom činu.

Ako pak sad uzmemo u obzir sljedeće, da je nastradao policajac, koji čuva takav objekt i prostor bez pancirke, bez dugog naoružanja, šok bombe i bez taktičke potpore i zaštite postavlja se ozbiljno pitanje tko je u MUP-u odgovoran zbog propusta u planu osiguranja?

Zašto policajcima na osiguranju nije dostupno dugo vatreno oružje, odnosno na koji način mogu doći do njega?

Prema saznanjima sindikata nalazi se u sefu pod ključem.

Zašto policajcima na osiguranju ovako važnog objekta nije na raspolaganju pancirka koja bi bila adekvatna poslu koji obavljaju?

Zašto policajcima na osiguranju nije zadužena šok bomba koja bi u ovom slučaju itekako pomogla?

Zašto ne postoji taktička grupa koja bi bila u neposrednoj blizini štićenog objekta ili u objektu i koja bi bila spremna odmah reagirati?

Na koji način policajci obnašanju službu i tko ih je rasporedio te što bi se dogodilo da je počinitelj pucao u kućicu u kojoj su se nalazili policajci?

Zašto na takvom objektu nema službenog psa osposobljenog za napad?

Postavlja se i niz drugih pitanja od kaznenopravne zaštite policijskih službenika koji u ovakvim situacijama moraju reagirati u djeliću sekunde tijekom koje im prolazi hoće li ih netko poslije toga privatno tužiti i hoće li tada država koju štite biti iza njih kada dođe do sudskog postupka?

Ali odgovornih u MUP-u nema pa se postavlja pitanje jesu li u planu osiguranja razrađene sve moguće situacije i hodogram postupanja te tko uopće upravlja Službom za osiguranje i zaštitu štićenih objekata i prostora koja obavlja ovaj posao?

Ima li ovdje bar odgovornosti voditelja Službe, jer do sada je bila najvažnija stvar u toj Službi je li policajac pozdravio ministre i dužnosnike, pa čak i vozilo iako i njemu nije bilo štićene osobe?"