Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SMRTNA KAZNA

Čovjek osuđen za ubojstvo prvi put pogubljen dušikom u Alabami: Nije odmah umro

Kenneth Smith postao je prva osoba u SAD-u koja je pogubljena dušikom.

Alabama je u četvrtak pogubila osuđenog ubojicu Kennetha Smitha dušikom, prvom novom metodom koja je upotrijebljena za izvršenje smrtne kazne u SAD-u od uvođenja smrtonosne injekcije prije četiri desetljeća.

Kenneth Smith, osuđen 1988. za plaćeno ubojstvo, jedan je od rijetkih zatvorenika koji je već preživio pokušaj egzekucije. U studenome 2022. zatvorski dužnosnici Alabame su prekinuli postupak ubrizgavanja smrtonosne injekcije nakon što mu satima, zbog brojnih posjekotina po rukama, nisu uspjeli pronaći venu. Smrtna presuda istekla je istog dana u ponoć.

On je jedan od dvojice muškaraca koji su bili osuđeni za ubojstvo propovjednikove supruge Elizabeth Sennett, izbodene i pretučene nasmrt, za što je egzekutorima plaćeno 1000 dolara.

Godine 1996. porota je kao kaznu preporučila doživotni zatvor bez pomilovanja, ali je sudac odbacio njihovu odluku i osudio ga na smrt.

Pročitajte i ovo Provjereno: vojska - 1 Provjereno istražuje Hrvatska će imati vojne kampove? ''Da biste imali borbeno spremnu vojsku, nije dovoljno mlade u nekoliko tjedana naučiti držati pušku''

Alabama je novi protokol nazvala "najbezbolnijom i najhumanijom metodom egzekucije". Predviđalo se da će Smith izgubiti svijest za manje od minute i odmah umrijeti, no očevici tvrde da je sve potrajalo nekoliko minuta dulje.

Alabama zagovara asfiksiju kao jednostavniju alternativu za zatvorske sustave koji se bore kako naći venu osuđenika ili pribaviti supstancije za smrtonosnu injekciju.

Udruge za ljudska prava, stručnjaci UN-a za mučenje i Smithovi odvjetnici nastojali su spriječiti izvršenje smrtne kazne tvrdeći da je metoda riskantna, eksperimentalna i da bi mogla uzrokovati bolnu smrt ili završiti nesmrtonosnom ozljedom.

Pročitajte i ovo Provjereno: Stanovi u Umagu - 5 Ne baš topla dobrodošlica Gradonačelnik zbog pitanja o POS-ovim stanovima pobjegao od novinarke Provjerenog: "Budite pristojni i civilizirani"

Smithu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu maske preko koje je udisao čisti dušik.

"Čini se da je Smith zadržavao dah koliko god je dugo mogao", rekao je povjerenik za zatvorski sustav Alabame John Hamm.

Prije nego što je dušik pušten, Smith je dao podulju završnu izjavu koja je počela riječima: "Noćas je Alabama natjerala čovječanstvo da učini korak unatrag."

Poručio je da odlazi s "ljubavlju, mirom i svjetlom". Supruga i ostala rodbina nazočili su smaknuću.

Dušik čini 78 posto zraka koji udišemo, no udisanjem čistog dušika organi i stanice polako ostaju bez kisika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene