Federico Salpietro, sin poginulog talijanskog para komentirao je današnju nepravomoćnu presudu kojom je poduzetnik Tomo Horvatinčić osuđen na 4 godine i 10 mjeseci zatvora zbog izazivanja pomorske nesreće u kojoj su 2011. godine poginuli njegovi roditelji.

Galerija


"Još nije gotovo, ali nadamo se da će biti uskoro jer je zaista bolno. Ovo danas je dobar korak, bitno je da ova presuda bude potvrđena", kazao je Salpietro.

Vezani članci Tomo Horvatinčić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Horvatinčić: "I ranije sam padao u nesvijest. Vjerojatno je to bila sinkopa... Pomagat ću toj obitelji dok sam živ" Tomislav Horvatinčić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL) A sve zbog sinkope: Policija poslala Horvatinčića na pregled da se utvrdi može li imati vozačku dozvolu

Podsjetimo, osim bezuvjetne zatvorske kazne Horvatinčiću, koji nije došao na izricanje presude, izrečena je i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima na pet godina, a postane li presuda pravomoćna morat će platiti i 190 tisuća kuna sudskih troškova.

Treću prvostupanjsku presudu Horvatinčiću objavilo je sudsko vijeće kojim na ovom suđenju predsjeda Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe.

U završnom govoru prošlog tjedna državna odvjetnica Irena Senečić od suda je zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima. Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana.

Horvatinčićevi odvjetnici istaknuli su, s druge strane, da njihovog klijenta treba osloboditi svih optužbi.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.