Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Simić priznao likvidacije Srba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, u Istražni centar Županijskog suda u Osijeku priveden je Mirko Simić (50) s područja Osijeka, nekadašnji pripadnik Samostalne uskočke satnije (SUS).

Kako doznajemo od predsjednika osječkog Županijskog suda Ninoslava Ljubojevića istražni je sudac još u četvrtak donio rješenje da se nad Simićem provede istraga, kao i da ga se u pritvoru zadrži idućih 30 dana. 

U međuvremenu u osječku je policiju, zbog istog kaznenog djela, u četvrtak privedena i Gordana Getoš-Magdić (38) iz Osijeka, koja će u policiji najvjerojatnije biti do danas poslije podne jer je istražni sudac, nakon prvih 24 sata, policiji dopustio da je zadrže još toliko.

Iako je na obavijesni razgovor dovedeno još nekoliko osoba, navodno njih pet, među kojima je i Ivica Krnjak, nekadašnji zapovjednik SUS-a koji je na baranjskoj pustari Kozjak uhićen u četvrtak, iz službenih se izvora za sada ne mogu dobiti detalji o najnovijim uhićenjima.

Rečeno nam je da je to zbog toga što još neke osobe tek trebaju biti uhićene kako bi se razriješio velik dio likvidacija u Osijeku 1991. godine. Ipak, doznali smo da je Simić istražnom sucu priznao sudjelovanje i izvršenje nekoliko likvidacija koje su javnosti poznate kao “slučaj selotejp”, a odnose se na ubojstva na obali rijeke Drave. Također neslužbeno, doznajemo i da policija i istražni sudac navodno raspolažu s velikim brojem materijalnih dokaza o motivima i cjelokupnoj organizaciji oko odvođenja i ubojstava civila.

Tu su, navodno, uključena i priznanja većeg broja osoba koje su, kao izvršitelji, sudjelovale u najmanje šest likvidacija na obali rijeke Drave. Za neka od tih djela već je optužen Fred Marguš (45) iz Čepina, uz kojeg se na optužnici nalazi “još nekoliko nepoznatih osoba”, a suđenje je u tijeku. Njega se, među ostalim, sumnjiči za pokušaj ubojstva čudom preživjelog Radoslava Ratkovića, kao i za ubojstvo dr. Milutina Kutlića 7. prosinca 1991. godine.

Ratković je, podsjetimo, toga dana odveden u podrum kuće u Dubrovačkoj ulici 30 gdje su ga Marguš i još nekoliko osoba satima psihički i fizički zlostavljali. Navečer istoga dana Ratkoviću su ruke i usta vezani širokom selotejp trakom, nakon čega je odveden na obalu rijeke Drave kod Tvrđe. Nakon što mu je ispaljen jedan hitac u usta, odgurnut je u Dravu. No, Ratković je ubrzo isplivao pa je u pravcu njegove glave ispaljen još jedan hitac koji mu je opet nanio prostrijelnu ranu. Istoga dana na isto je mjesto doveden i likvidiran dr. Milutin Kutlić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene