Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uzrok iznenadne smrti dvadesetomjesečne bebe Hane Ščuka, koja je umrla jučer ujutro u roditeljskom domu u Ferdinandovcu, najvjerojatnije je meningokokna sepsa.


Ako je ta teorija točna, Hanu je mogla spasiti hospitalizacija i pravodobna injekcija penicilina. 

Vezani članci Brza mama Mama postala hit na internetu zbog snimke na kojoj brzom reakcijom spašava bebu od pada Beba Regijom se širi preslatki video: Pitala djevojčicu tko je šarao po zidu, njezin je odgovor urnebesan

Ipak, točan uzrok će se moći odrediti tek nakon histoloških analiza tkiva, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon obdukcije koja je obavljena u koprivničkoj Općoj bolnici.

Obdukcijom je utvrđeno da je na tijelu umrlog djeteta došlo do brojnih točkastih krvarenja kože, epikarda i poplućnice, edema mozga i pluća, emfizema pluća, krvarenja u nadbubrežne žlijezde i općeg krvnog zastoja.

No, liječnik obducent ipak nije odredio točan uzrok smrti, pa su uzeti uzorci tkiva radi histoloških analiza i pretraga, kaže se u današnjem priopćenju Koprivničko-križevačke policijske uprave.

Dijete je još prekjučer, 26. srpnja, za vrijeme boravka u dječjem vrtiću dobilo povišenu temperaturu te mu je pružena prva pomoć u Domu zdravlja u Đurđevcu.

Tamo mu je stanje normalizirano, a nakon toga su obavljene potrebne pretrage u koprivničkoj bolnici. No, jučer ujutro
između četiri i šest sati mala Hana je umrla u svojem krevetiću u roditeljskoj kući.

Liječnik mrtvozornik nije pronašao povrede niti druge tragove koji bi upućivali na nasilnu smrt, a kako se nije mogao odrediti uzrok smrti, istražna sutkinja Nada Marincil odredila je obdukciju koja je obavljena danas.

Neutješni roditelji Marija i Franjo Ščuka uvjereni su da je njihovo dijete trebalo ostati na liječenju u koprivničkoj bolnici umjesto da ga nakon pregleda pošalju natrag kući, gdje je umrlo.