Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POJAČANA AKTIVNOST

Novi potres na Baniji, trese se i regija, pitali smo seizmologa što se događa? "Ovo nas ne iznenađuje..."

Krešimir Kuk, seizmolog
Krešimir Kuk, seizmolog Foto: DNEVNIK.hr
Prilično jak potres snage 3.8 prema Richteru zatresao je u petak ujutro petrinjsko područje, izvijestila je Seizmološka služba. Seizmolog Krešimir Kuk pojasnio je što se događa.

Prilično jak potres magnitude 3.8 prema Richteru pogodio je u 7.30 područje Banije. Epicentar potresa bio je kod Gline na dubini od 8 kilometara. Potres se osjetio i u Zagrebu. Seizmolog Krešimir Kuk pojasnio je što se događa.

"Serija potresa nikada nije ni prestala i traje već godinu i pol", rekao nam je Kuk.

"Potresi su svakodnevni. Današnji potres je najjači u zadnjih nekoliko mjeseci. To je normalno. Potresi nikad nisu pravilno raspoređeni po jačinama. S vremenom primjećujemo da su magnitude slabije nego na početku serije, no ovaj današnji pokazuje da seizmička aktivnost još uvijek nije prestala", pojašnjava. 

1909. godine, isto centralno područje zatresao je, također jak potres, koji je izazvao velike štete. Tada nije bilo preciznih mjernih instrumenata, pa su zabilježni samo jači potresi, a sve skupa je trajalo duže od godinu dana. 

"Područje Banije je poznato kao potresima ugroženo područje, s toga nas ovo sve ne iznenađuje. Možemo očekivati još potresa", upozorava seizmolog. 

"I ne da ih možemo očekivati, već se oni bez prestanka događaju već duže vrijeme", dodaje. 

Napominje kako materijalna šteta nije zabilježena, no da su moguće dodatne štete zbog prijašnjih šteta na tom području. 

Potres magnitude 4,2 u četvrtak je pogodio područje Tuzle. Jučer je pak u Srbiji zabilježen potres od 2,4 kod mjesta Prokuplje. Italiju je također zatreslo od 4,2 po Richteru na sjeveru zemlje, a sat vremena kasnije uslijedio je potres od 4,9 po Richteru, no seizmolog nam objašnjava da područje Italije nije u istom epicentralnom području. 

Pročitajte i ovo Potres na Baniji NEMA MIRA Novi potres na Baniji, osjetio se i u Zagrebu: ''Idi kvragu... Cijeli krov mi je zazvonio''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna oko 15:20 Potres jačine 4,1 prema Richteru pogodio BiH: "Jako se osjetilo, mislio sam da će zidovi popucati"

Stoga Kuk ne misli da se "trese cijela regija", već da je pojačana seizmička aktivnost.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene