Mario Habek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Mario Habek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik i bivši predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek nakon 20 godina izlazi iz stranke!


Saborski zastupnik SDP-a u četvrtom mandatu te bivši predsjednik te stranke u Varaždinskoj županiji rekao je da je odluku donio zbog nemogućnosti suradnje s novim županijskim vodstvom i predsjednicom Barbarom Antolić Vuporom.

Vezani članci Katarina Peović u Saboru Peović strahuje zbog razlaza ljevice: ''Nadam se da je to privremena faza, ovo nije dobro" SDP: Prvi poraz Grbina - 1 U SDP-u i dalje pušu vjetrovi podjela, o novim kadrovskim rješenjima sada bi im mogla odlučivati - HDZ-ova saborska većina

"Nakon unutarstranačkih izbora na županijskoj razini i novog izabranog vodstva, za koje sam već više puta napomenuo da ga ne priznajem i koje je pokrenulo postupak mojeg isključenja iz SDP-a, ne vidim nikakav moguć daljnji vid suradnje s tim istim vodstvom. Stanje u SDP-u iznimno je loše. Strankom vladaju međusobne optužbe, mržnja, iznošenje laži o kolegama. Na temelju toga donio sam odluku da nakon 20 godina članstva u SDP-u od danas nisam član iste te stranke", izvijestio je Mario Habek.

Također je ustvrdio da današnji SDP nije stranka u kakvoj želi biti i kakva je bila pod vodstvom Zorana Milanovića.

Mario Habek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Mario Habek i Zoran Milanović (Foto: Marko Jurinec/PIXSELL) Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

"Što se tiče mojeg daljnjeg političkog djelovanja, želim skratiti muke svima onima koji šire laže o meni i dalje. Bit ću nezavisan zastupnik u Saboru i ne prelazim niti u jednu drugu stranku", rekao je Habek te dodao da su ga građani izabrali i da po zakonu taj mandat pripada njemu.

"Ni županijsko vodstvo ni vodstvo SDP-a Hrvatske nije me postavilo na listu za Sabor, tako da ću taj mandat odraditi kao nezavisan zastupnik do kraja“, rekao je Habek.

Napomenuo je i da ga na dužnosti u varaždinskoj Županijskoj skupštini mijenja Luka Zrinski, koji do daljnjeg ostaje SDP-u, ali ne zna "što će biti za mjesec, dva, tri ili godinu dana".

Na novinarski upit hoće li podržavati zakonske prijedloge vladajuće većine u Saboru, odgovorio je da su i do sada članovi SDP-a podržali mnoge zakone koje je predložila Vlada.

"Sve one zakonske prijedloge koji budu za dobrobit građana Hrvatske, odnosno 3. izborne jedinice, u konačnici građana Varaždinske županije iz koje dolazim i koji su me birali, naravno da ću podržati", najavio je Habek.

Dodao je i da s kolegama koji su također izašli iz SDP-a, poput Milanke Opačić i Bojana Glavaševića, nije razgovarao o konkretnoj suradnji.

Hajdaš Dončić: Habek je otišao zbog duboke krize vodstva SDP-a

Saborski zastupnik SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić u srijedu je ocijenio da je motiv izlaska Marija Habeka iz SDP-a „duboka kriza vodstva i neslaganje sa svojom županijskom organizacijom i vodstvom SDP-a“.

„Žao mi je svakog člana i članice SDP-a koji u nekim težim vremenima napuštaju stranku. Ona narodna kaže 'na muci se poznaju junaci' i mislim da još uvijek postoji dovoljno prostora da možemo u SDP-u stvari sami promijeniti. Definitivno jesmo u velikoj krizi vodstva, ali to ne znači da morate baciti koplje u trnje i da morate napustiti stranku, mislim da to nije dobro“, mišljenja je Hajdaš Dončić.

„Čuo sam se s Habekom i mislim da će ostati nezavisni zastupnik, a što će donijeti budućnost, vidjet ćemo. Motivi za njegov izlazak iz stranke je duboka kriza vodstva i neslaganje sa svojom županijskom organizacijom i vodstvom SDP-a. Ali to svi znamo da smo u krizi vodstva, no, nadam se da će se prestati s izlascima iz stranke i da će ljudi shvatiti da se stvari mogu mijenjati unutar SDP-a“, poručio je stranačkim kolegama. (Hina)