Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Klub SDP-a najavio je da neće podržati izvješće glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o lanjskom radu DORH-a.


Iz SDP-a Bajiću spočitavaju da nije upozoravao na pritiske nad radom tužiteljstva, na što su HDZ-ovci reagirali optužbom da SDP na čelo DORH-a želi staviti svog čovjeka kako bi spriječio eventualni kazneni progon svojih članova.

>> Bajić: 'Izloženi smo sudu javnosti iako smo uspješni'

Vezani članci Zoran Milanović i Andrej Plenković Ustavni sud ne ide na ruku Milanoviću: "Za Vrhovni sud može predložiti samo kandidata koji se javio na javni poziv" Plenković i Milanović sukobili se oko vrhovnog suda - 3 Kaos oko odabira kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ne jenjava: ''Idealno bi bilo da Ustavni sud o ovome donese svoj pravorijek''

>> Upozorenje SDP-u: Padne li Vlada, odlazi i Bajić

Predsjednik SDP-a, Zoran Milanović pozvao je glavnog državnog odvjetnika da provodi zakone i u tome bude pravedan te da kazneno goni onoga tko ga na bilo koji način, bilo politički ili policijski, u tome pokuša spriječiti. Čelnik SDP-a dodao je da Mladen Bajić tijekom mandata nije dobro obavljao svoju ulogu. Naglasio je da u njegovu stavu i stavu njegove stranke nema ničeg osobnog spram Bajića, već SDP ne zanimaju 'određene dionice' u radu DORH-a, nego cjelokupni rad tužiteljstva. Rekao je još 'da se prije drugačije postupalo Hrvatska danas ne bi bila talac obračuna u jednoj stranci, ne bi bila osramoćena, već bi bila članica EU, a ne bi još pregovarala.'

Naglasio je da kompromis kao sredstvo politke služiti može samo dok ne krši zakon, ali nikako ne smije biti sredstvo kojim DORH odlučuje hoće li se nešto procesuirati ili ne. 'Kvalitetni dokazi, koji su ključ uspjeha u kaznenom postupku, propadaju, ne nastaju, gube se, a kriminalci i kriminalni političari dobivaju predah i drugu šansu', poručio je Milanović.

Vladimir Šeks podsjetio je da je SDP u veljači bio protiv imenovanja Mladena Bajića na još jedan mandat te da je najavio 'instaliranje' novog državnog odvjetnika nakon izbora koji bi služio političkim interesima SDP-a. 'Vrlo smo uvjereni da promjenu čelnog čovjeka želite zato što Mladen Bajić nije svirao po SDP-ovim notama', rekao je Šeks. Naglasio je da Bajić ima punu potporu HDZ-a u uspješnoj i efikasnoj borbi protiv korupcije, podsjetivši na napredak u poglavlju 23 – pravosuđe i temeljna prava, prema izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske. Prema Šeksu za taj napredak treba zahvaliti upravo radu DORH-a, USKOK-a i glavnog državnog odvjetnika. (Hina)