Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova vrludanja

SDP ima novu taktiku, političke opcije u Saboru zbunjene: "Ne znam je li to opet neka frakcija ili samo žele skrenuti pozornost na sebe"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nove taktike i smjer kretanja SDP-a. Šef stranke podupire osnivanje stranačke udruge socijaldemokrata. Davor Bernardić pokušava okupiti umirovljeničke udruge mimo HSU-a pa tako sastanke ima i s bivšim partnerima Tomislava Karamarka.

S podsmjehom je dio SDP-ovaca gledao informaciju da jedan njihov član osniva udrugu kršćana socijaldemokrata. Potporu ima i od predsjednika stranke koji je i u javnosti prepoznat kao osoba koja redovno obilazi misna slavlja.

Pročitajte i ovo Liste Rijeke pravde - 1 Jesu li partneri dobili previše? Ne misle svi da su liste Rijeke pravde – pravedne: "Peđa Grbin bi više trebao osluškivati teren" Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija''

"SDP ne osniva udrugu, ali SDP nikad neće dijeliti ljude po vjerskom, nacionalnom ili bilo kojem elementu sloboda u svim oblicima djelovanja", ističe Davor Bernardić, šef SDP-a.

Dio SDP-ovaca ne spori pravo na osnivanje udruge, ali pitaju se hoće li to izazvati podjele. "Ne, ne mislim da je udruga dijeljenje. Sloboda pojedinca je temeljno pravo pojedinca, a mi ne dijelimo ljude. Nama na pristupnicama nema ni nacionalnosti ni vjerosipovijesti", smatra Bernardić.

Javnih kritika nakon prijetnji izbacivanjima nema. Tako govore oni koji se slažu s predsjednikom. Političke opcije u saboru govore različito o udruzi kršćanskih socijaldemokrata.

"Koliko sam shvatio, to je neka frakcija unutar SDP-a. Već su osnovane neke dvije udruge, to im samo može povećati bazen za crpiti glasove, a koliko će to uspjeti ovisit će o vodstvu SDP-a, a ne o nekoj udruzi, frakciji ili tako nešto", smatra Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

"To mi je čudno za SDP. Oni se deklariraju kao liberalna stranka. Ne znam je li to opet neka frakcija ili samo žele skrenuti pozornost na sebe u ovoj situaciji. Stvarno ne znam", kaže HNS-ov Milorad Batinić.

A frakcija službenih nema. Tek se spominje da bi Fokus Miranda Mrsića to mogao postati. Udrugu Pozitiva osnovao je Ranko Ostojić.

"Ako će to biti korak prema stvaranju zdrave, hrvatske, normalne socijaldemokracije, oslobođene komunizma, ja sam za to", poručuje HDZ-ov Miro Kovač.

Vrludanja dio SDP-ovaca prepoznaje i u prošlotjednim aktivnostima predsjendika koji okuplja umirovljenike koji su nekad surađivali s Tomislavom Karamarkom. Neki u tome prepoznaju već nekoliko puta pokušanu i neostvarenu ideju ujedinjenja umirovljenika.

Bernardić najavljuje kako će njegova stranka idući tjedan izaći s novim mjerama kako izjednačiti prava novih umirovljenika s onima koji su uplaćivali prvi i drugi stup. No, Bernardić očito zaboravlja da je 4. listopada na dnevni red sabora uvršten zakon i to po hitnoj porceduri koji predlaže njegova stranka SDP, a rješava upravo problem mirovina koji spominje. Znači li najava novih mjera da će SDP povući vlastiti prijedlog zakona - ne odgovaraju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene