Vanja Margetić donosi savjete kako što sigurnije stići do svojeg odredišta i kako voziti kada su prometnice prekrivene snijegom i ledom.

Galerija


Ono najvažnije za vožnju u zimskim uvjetima jesu zimske gume. Na automobilu bi trebali imati sve četiri zimske gume, koje na sebi imaju utore dubine najmanje 3 ili 4 milimetra. Na automobilu možete imati i četiri ljetne gume, ali onda u prtljažniku morate imati lance, a preporuka je da u zimskom periodu oni budu cijelo vrijeme u prtljažniku, jednako kao i lopata.

Vezani članci Kraljica Elizabeta II. Brza i bijesna: Kraljica Elizabeta II. nakon još jednog obiteljskog skandala jurcala automobilom po imanju Liječnik u ordinaciji (Foto: Dnevnik.hr) Liječnici ne žele biti odgovorni za vozače: Prijave ruše povjerenje liječnika i pacijenata

Mnogi vozači problem vožnje zimi pokušavaju riješiti na način da samo na prednjim kotačima imaju zimske gume, a na stražnjim ljetne. Takva kombinacija je iznimno opasna. Pri zaleđenoj ili snijegom prekrivenoj cesti, nerijetko se događa da ljetna guma izgubi kontakt s površinom, to znači da stražnji kraj više nije pod kontrolom.U ovakvim slučajevima, slijetanje s ceste, gotovo je sigurno.

Vožnja zimi - sporija i mirnija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Vožnja zimi - sporija i mirnija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Vožnja zimi mora biti sporija. Sve radnje u automobilu, neka budu sporije, nježnije. Nikako nemojte upravljačem raditi nagle pokrete. S kočenjem treba biti iznimno oprezan. Kočnicu pritičite nježno, lagano. Ako možete, kočite samo motorom. Pretjecanja treba izbjegavati, posebno ralice.

U gradskoj vožnji dobro isplanirajte svoje putovanje. Odluke o skretanju nemojte donositi u zadnji čas, jer vas snijeg i led mogu izbaciti iz željene putanje, a to znači nalet na pješaka ili drugo vozilo. Brzinu prepolovite, a razmak između vozila neka bude duplo veći od uobičajenog.

Osim tehničke ispravnosti automobila, njegov rezervoar trebao bi zimi biti uvijek pun, posebno ako idete na dulje putovanje. Nije na odmet ponijeti i dovoljno vode i nešto za pojesti. Pun rezervoar, voda, hrana, mogu vam biti od pomoći zbog nepredvidivih okolnosti i čekanja u koloni, zbog brojnih prometnih nesreća koje se zimi često događaju i zbog kojih pojedini dijelovi prometnica znaju biti zatvoreni.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr