Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se izlije rijeka

Savjeti: Kako doskočiti poplavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa svakim jačim jugom i obilnijim kišama jedan dio Rijeke izgleda kao Venecija, posljednji put tako je bilo prije tri dana.

'U sedam ujutro zatekli smo ovdje potpuni kaos, očekujemo ponovno veliki nalet večeras i u ponedjeljak na utorak, kako god pokušati ćemo se zaštititi', rekla je Ivana Stolnik, vlasnica poplavljenog restorana u Rijeci.

Pročitajte i ovo Ojačavanje nasipa u Hrušćici - 1 Visoki vodostaj Ojačava se nasip u Hrušćici, Mura i Drava stvaraju nove probleme: "Ovaj val je žestinom i silinom iznenadio sve" Bujica u Srbiji Snažna bujica VIDEO Snimke apokalipse u susjedstvu: Podivljala rijeka nosi automobile kao od šale

Neki su vlasnici poslovnih prostora pokušali doskočiti tom problemu. 'Postoji jedna stepenica od dvadeset centimetara i zato voda ne može ući u lokal, tu kad dođemo ujutro bude poplavljeno i ništa drugo', rekla je konobarica Milka. Na ovakve i slične načine može se smanjiti šteta od poplava.

'Ima ljudi koji su si na neki način pripomogli, to znači da su na vrata stavili nekakve vodilice, pa recimo daske, pa spužve i na taj način se u svakom slučaju može dosta eliminirati ulazak vode u prostor', rekao je Slavko Gauš, županijski vatrogasni zapovjednik PGŽ.

>> FOTO: Pijavica im prošla kroz kuću, u dvorištu srušila hrast!

Od obilnih kiša ne stradaju samo mjesta uz more. Posljednja bujica odnijela je dio mosta preko Kupice u Gorskom kotaru. 'Iznenadilo nas je i žao nam je da tako lijepi most propada i da se tako desilo', rekao je Elda Altin iz Broda na Kupi.

Stanovnici Kupske doline naučili su na suživot s brzom i divljom rijekom. Drva, balvane treba maknuti da voda što brže prolazi, da ima svoj tok, a i manje je opasnosti. Uz kišu i jugo koje je u jačanju mnogi bi se diljem Jadrana ugledati na vlasnike ugroženih poslovnih prostora, koji raznim preprekama pokušavaju spriječiti štetu od nepredvidljive - vode.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene