Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Nije bilo riječi o tome''

Obrat u SDP-u: Sastanak o sudbini Bernardića pretvorio se u razgovor o planovima Predsjedništva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju poslijepodne u sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu sastalo se uže vodstvo stranke odnosno članovi Predsjedništva SDP-a koji su dosad podržavali predsjednika te stranke Davora Bernardića.

Niti nakon višesatne sjednice, još uvijek nije odlučeno o političkoj sudbini predsjednika stranke, a Predrag Matić izjavio je da su imali "radni sastanak" i da o Bernardićevoj ostavci nije bilo ni riječi.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin, Mirela Ahmetović, Davor Matijević Traži se ostavka Počeo otvoreni rat u SDP-u: "Jesam li propustio nešto? Treba nam revolucija!" Peđa Grbin Prekid razgovora Grbin: "Ovo je poraz Domovinskog pokreta i oni će morati odgovarati svojim biračima"

Trebao je to biti nastavak razgovora iz Bosiljeva u petak na kojem su članovi predsjedništva od Davora Bernardića zatražili ostavku "za dobrobit stranke" te mu dali vremena do nedjelje da razmisli.

No dogodio se obrat. Nakon sastanka novinarima su rekli kako na sastanku uopće nije bilo govora o potencijalnoj smjeni aktualnog predsjednika s čijim su radom brojni nezadovoljni. Istaknuli su kako su na sastanku razgovarali ''samo o planovima Predsjedništva u predstojećem razdoblju''.

Nešto iza 19 sati saborski zastupnik SDP-a Predrag Matić izvijestio je kako su danas održali "radni sastanak članova Predsjedništva i dogovorili smjernice rada" te da je "predsjednik za sutra sazvao zajedničku sjednicu članova Predsjedništva SDP-a i Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru".

"Znam što vas najviše zanima - je li bilo razgovora o ostavci predsjednika Bernardića, ali - o tome nije bilo apsolutno ni riječi", rekao je Matić novinarima ispred sjedišta SDP-a na Iblerovom trgu u Zagrebu.

Na novinarsku opasku da to baš i nije uvjerljivo, kratko je odgovorio: "Ja vam ne bih nikada lagao".

Dogovoreno je i da nema nikakvih izjava.

Podsjetimo, u slučaju da Bernardić pristane svojevoljno odstupiti, prema stranačkom Statutu, a najviše na godinu dana, vođenje stranke kao v.d. preuzeo bi prvi potpredsjednik Zlatko Komadina.

Ako se pak Bernardić ogluši na te zahtjeve očekuje se da bi Predsjedništvo pokrenulo statutarne mehanizme za smjenu predsjednika nakon čega bi uslijedila izvanredna konvencija SDP-a.

Uoči sastanka, član predsjedništva Ivo Jelušić izjavio je kako očekuje da će biti dovoljno mudri donijeti one odluke koje od njih očekuje većina članstva, javnost i njihovo biračko tijelo.

Predrag Matić poručio je da će postupiti po svojoj savjesti te dodao da se borio za to da u Hrvatskoj vlada pravda, poštenje i demokratičnost, a ne koliko će biti čvrst jogurt na našim policama.

Na upit o Bernardićevoj sudbini kazao je kako će se to čuti nakon sastanka. (Hina/D.Š.)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene