Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samo stvar dogovora?

I dalje neizvjesno u SDP-u: "Nije pitanje hoćemo li se podijeliti, to se već dogodilo''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U SDP-u ne prestaju previranja. Prvi put od početka krize u stranci, Davoru Bernardiću su i donedavni vjerni suradnici rekli da treba odstupiti. On pak želi i funkciju predsjednika Kluba zastupnika SDP-a u Saboru. No u vlastitom klubu, nema većinu.

Još uvijek najjaču oporbenu stranku i dalje razaraju unutarstranački sukobi. "Nije pitanje hoćemo li se podijeliti, to se već dogodilo, nego hoćemo li se ponovno ujediniti", smatra Arsen Bauk.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Davora Bernardića jučer su na tajnoj lokaciji pokušali uvjeriti da je za stranku najbolje da podnese ostavku, između ostalih članova predsjedništva, i njegovi politički mentori Rajko Ostojić i Zlatko Komadina.

Sastanak u petak završio je bez zaključka. U istom sastavu razgovarat će se i u nedjelju, a u ponedjeljak se očekuje nešto širi sastanak predsjedništva i kluba zastupnika SDP-a.

Takozvani pobunjenici, suspendirani Grbin, Hajdaš-Dončić, Zmajlović i Babić na sastanku nisu sudjelovali. I dok oni čekaju rasplet, već se naveliko kalkulira tko bi mogao preuzeti vođenje stranke.

"Isticanje mog ili bilo čijeg drugog imena bi u ovm trenutku bilo nekorektno, odnosno bacanje u vatru nekoga samo da izgori", kaže Biljana Borzan.

Još jedan apsurd jest što je predsjedništvo SDP-a krajem srpnja, prije nego li je situacija kulminirala donijelo odluku da će Bernardić preuzeti vodstvo kluba zastupnika iako je statutom stranke propisano da odluku o tome većinom glasova donose saborski zastupnici.

U Saboru Davor Bernardić ima još veći problem. Većina zastupnika SDP-a ne želi ga na čelu stranke. SDP je na početku 9. saziva Hrvatskog sabora imao 38 zastupnika. U manje od dvije godine ostali su bez petorice. Samo u posljednjih nekoliko mjeseci, i to izričito zbog neslaganja s načinom na koji Bernardić vodi SDP u stranci i klubu više nisu Mirando Mrsić, Zdravko Ronko i Bojan Glavašević.

SDP tako sada u saboru ima 33 zastupnika od kojih je 22 potpisalo pismo kojim traže Bernardićevu smjenu, a očekuje se da je protiv njega još nekoliko zastupnika koji nisu stavili potpis na to pismo.

Sve bi trebalo biti jasnije nakon sastanka Predsjedništva i zastupnika. "Vjerujem da će SDP ostati jedinstven i da ćemo u ponedjeljak pronaći rješenje da nastavimo dalje raditi. Mislim da nas Hrvatska treba i mislim da je vrijeme da se malo i skuliramo", kaže Bauk.

Ne ode li Bernardić sam, Glavni odbor stranke može sazvati konvenciju na kojoj bi se glasovalo o povjerenju predsjedniku.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene