Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NISU OBAVIJESTILI POTROŠAČE

Pojeli smo jaja puna antibiotika, Ministarstvo tvrdi da nije bilo rizika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanitarna inspekcija je utvrdila prisutnost antibiotika u jajima iako se oni ne bi smjeli davati nesilicama, no javnost o tome nije bila obaviještena.

Inspekcija je još u prosincu u jajima s farme tvrtke GENO iz Zaprešića pronašla određenu količinu enrofloksacina, antibiotika koji je zabranjeno davati nesilicama. Unatoč tome, javnost nije obaviještena o ovom slučaju, a nakon što je Sanitarna inspekcija utvrdila da količine koje su pronađene u jajima ne predstavljaju rizik za građane, ona su u konačnici i puštena u prodaju.

Pročitajte i ovo Marina Bešić Đukarić, reporterka Dnevnika Nove TV Sedmi dan prosvjeda Ministarstvo će svinjogojce pozvati u Zagreb. Svoje djedove u prosvjedu podržali i studenti: "Ovo je zadnji krik, ako ovo izgubimo, svi možemo pakirati kofere" Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Ultimatum do sutra u podne Svinjogojci čekaju sastanak s ministricom, Pokrovac za Dnevnik Nove TV otkrio kad će u politiku: "Ljudi me vole nezavisnog"

Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su nam da su sporna jaja uzorkovana 12. prosinca 2016. te da je u nalazu utvrđeno da se u jajima nalazi "određena količina enrofloksacina". 

"Ovaj preparat nema propisane maksimalno dozvoljene količine u konzumnim jajima, ali se u nesiličarskoj proizvodnji uopće ne bi smio upotrebljavati. Veterinarska inspekcija odmah je o tome obavijestila HR RASFF, odnosno obavijest poslala Sanitarnoj inspekciji (Ministarstvo zdravstva) na daljnje postupanje. S obzirom da se radilo o monitoringu, nema zadržavanja proizvoda i do rezultata analize, koji su dobiveni 20. siječnja 2017., jaja su išla u preradu", kažu u Ministarstvu.

Od Hrvatske agencije za hranu zatražena je inicijalna procjena rizika, nakon čega je Sanitarna inspekcija obavila kontrolu u šest objekata u koja su jaja distribuirana. "Tijekom nadzora utvrdila je da je dio proizvoda u koji su se jaja ugradila već konzumiran, a ostale proizvode koji su zatečeni na skladištu privremeno je zabranila prodaju do dobivanja rezultata procjene rizika", kažu u Ministarstvu poljoprovrede. 

Hrvatska agencija za hranu je utvrdila da bi se konzumacijom proizvoda u ovom slučaju u organizam unijelo od 0,1 do 0,82 mikrograma enrofloksacina "što je puno niže od dozvoljenih 140 mikrograma koliki je toksikološki prihvatljiv dnevni unos prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji".

"Procjene rizika se rade upravo iz razloga da bi se utvrdilo je li i koliko neka tvar opasna. U slučaju procjene da postoji određeni rizik za građane javnost se o tome odmah i bez odgode obavještava", poručuju iz Ministarstva i dodaju da su proizvodi iz skladišta pušteni u promet jer prema rezultatima procjene rizika njihova konzumacija nije predstavljala rizik za potrošače, a zbog toga nisu ni obavijestili potrošače.

"Obavijest je stavljena u HR RASFF zato što nije bilo prometa u EU te nije bilo razloga ni zakonskog temelja da obavještavamo EU. Nadležni inspektor vodi postupak protiv vlasnika jata zbog korištenja nedozvoljenog preparata", poručuju iz Ministarstva poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene