Obavijesti Video Pretražite Navigacija
31.000 kuna

Švaljek: Opraštanje duga HDZ-u nije poseban tretman

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek u utorak je, za opraštanje duga od 31.300 kuna Gradskoj organizaciji HDZ-a za prostor u Gundulićevoj ulici, rekla da se ne radi o nekakvom posebnom tretmanu HDZ-a niti bilo koje političke stranke.

"Bilo tko da se našao u toj situaciji mogao je iskoristiti zakonske mogućnosti. To je ovaj puta iskoristio HDZ, ali isto tako i građani, ustanove mogu se na isti način obratiti Gradu Zagrebu za dug koji je nastao doista prije dva desetljeća", izjavila je Sandra Švaljek novinarima upitana o opraštanju duga zagrebačkom HDZ-u.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Zanimljiva imena Pogledajte tko se sve našao na HDZ-ovim listama: Stranci prijeti kazna Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine

U zagrebačkom SDP-u opraštanje duga smatraju zakonitim, ali i moralno upitnim. "Konzultirao sam se s nekim pravnicima i čini mi se da pravno sve štima, znači nije protuzakonito, međutim tu je pitanje morala", izjavio je novinarima SDP-ov gradski zastupnik SDP-a Dominik Etlinger. Ocijenio je kako se u HDZ-u, kroz tu i priču oko optužnice protiv te stranke za zločinačku organizaciju, vidi i njihova socijalna politika. "Dakle, prvo nama, oprosti nama, pa ako ostane nešto, onda može malo i drugi", rekao je Etlinger.

Smatra da u zagrebačkom HDZ-u to nisu trebali napraviti, jer to nije moralno. "U ovoj situaciji, na ovoj sjednici Gradske skupštine (u četvrtak) se raspoređuju sredstva za ovu godinu, nije da se nema od kuda platiti. Mislim da je to nekakva moralna obaveza prema Gradu, pogotovo zato što je taj dug za zateznu kamatu jako velik i datira još iz 1990-tih, tako da su stvarno trebali podmiriti svoja dugovanja", istaknuo je Etlinger.

Sandra Švaljek otpisala dug HDZ-u

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak zapitao se zašto je Grad Zagreb HDZ-u oprostio dug za poslovne prostore, dok istodobno ta stranka plaća skupi predsjednički apartman u Hotelu Sheraton. Očito je, kaže, da ima puno premreženih interesa.

"To građani ne zaslužuju. To treba promijeniti. Nećemo posustati u ukazivanju na ono što je loše", rekla je predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš, naglasivši kako je zagrebački HNS na to spreman, kao i na prijevremene izbore. U tom smislu je najavila da će 18. veljače zagrebački HNS predstaviti svoj program u Tribini Grada Zagreba, a dat će ga i građanima na javnu raspravu, kako bi svojim prijedlozima pomogli povećanju kvalitete života u Zagrebu.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić izjavio je kako spomnuto HDZ-ovo dugovanje datira iz prosinca 1995. te od ožujka do prosinca 1996. godine, a iznosi 7.600 kuna. "Na to je bila obračunata kamata od 31.300 kuna i mi smo, kad su nam rekli da to dugujemo, pristali da platimo dug u smislu glavnice, a onda su nam oni temeljem uredbe, odnosno zakonskih propisa kamatu otpisali", istaknuo je Mikulić.

Podsjetiom, Sandra Švaljek prihvatila je zahtjev gradskog HDZ-a i otpisala im dug u iznosu 31.300 kuna. Riječ je o iznosu koji otpada samo na kamate s osnove nepodmirenih najamnina od korištenja poslovnih prostora u Gundulićevoj 21/a, inače prostora u vlasništvu Grada Zagreba. Odluka o opraštanju duga donesena je krajem siječnja, nakon što su HDZ-ovci poslali zahtjev za otpis dugova temeljen na Vladinoj odluci, a kojim bi si osigurali daljnje produženje ugovora i ostanak na istoj lokaciji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene