Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader za veću rentu za naftu i plin

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Ivo Sanader podupro je u Hrvatskom saboru inicijativu da se povisi renta za naftu i plin, te najavio da će Vlada to pitanje pokušati riješiti u okviru Zakona o koncesijama.

Sanader je to rekao odgovarajući na upit HSS-ovca Ante Markova hoće li Vlada poduprijeti inicijativu HSS-a i HSLS-a da se povisi renta za naftu i plin.

Pročitajte i ovo PR TotalEnergies donosi TotalEnergies i Inter Cars svečano otvorili prvi kobrendirani servis u Hrvatskoj Ivica Mandić - 8 Gotovo sto dana rata Vojni analitičar o naftnom embargu i hoće li to dotući Ruse? "S druge strane imamo iracionalnu osobu"

Podsjetio je da INA upravlja sa 785 bušotina, a da se za rentu na godinu ubire tek 100, iako projekcije govore o 550 milijuna kuna, te naglasio da je riječ o prihodu jedinica lokalne samouprave.

"Podupirem inicijativu i razmišljanje koje ste iznijeli, ali ne
možemo ga rješavati ovako parcijalno", odgovorio je Sanader, najavivši da će to pitanje Vlada pokušati riješiti u okviru Zakona o koncesijama.

Na upit Marije Bajt (HDZ) kako će Vlada pomoći cestovnim
prijevoznicima da se prilagode europskom tržištu, ministar prometa Božidar Kalmeta odgovorio je da je Vlada poduzela niz mjera kako bi povećala konkurentnost cestovnih prijevoznika. 

Najavio je da će se pred Vladom uskoro naći prijedlog da se za treću i četvrtu kategoriju vozila izradi količinski rabat na autocestama, po broju prijeđenih kilometara.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić izvijestio je, pak, o programu mikrokreditiranja malih poduzetnika, u sklopu kojega je Vlada s 20-ak banaka, svim županijama i gradom Zagrebom potpisala ugovore koji omogućuju kreditiranje poduzetnika do 200 tisuća kuna, s najviše pet posto kamata. 

Zajmove će pratiti lokalni jamstveni fondovi, najavio je
Vukelić.

Vukelić je odbacio tvrdnju SDP-ovca Zdenka Antešića o "pogrešci u Vladinoj izvoznoj ofenzivi".

Antešić je, naime, ustvrdio da je manjak u robnoj razmjeni u prvom tromjesečju ove godine bio 4,146 milijarda dolara te da će uskoro dosegnuti rekordan iznos.

"Nije nikakva greška u hrvatskoj izvoznoj ofenzivi. Greška je što je pokrenuta dolaskom ove Vlade, a što je za prošle bila uvozna ofenziva", odgovorio mu je Vukelić.

Istaknuo je da je pokrivenost uvoza izvozom 2003. bila 43, a da je sada između 48 i 49 posto.

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
Marina Matulović-Dropulić odbacila je tvrdnje o širenju građevnih područja u priobalju, istaknuvši da je veličina izdvojenih turističkih zona smanjena za više od 30 posto.

Odbacila je i tvrdnju da su povećana građevna područja u Jelsi na Hvaru, te izvijestila da je to područje po županijskom planu imalo 380, a sada ima 227 hektara turističkih zona.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković izvijestio je, pak, da je na drugi natječaj za povlačenje novca iz predpristupnog programa SAPHARD do sada prispjelo 17 zahtjeva, koji ispunjavaju uvjete. 

Naglasio je da je natječaj otvoren do 28. srpnja te očekuje da će novac iz SAPHARD-a biti znatno iskorišteniji nego na prvom natječaju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene