Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: 'U Hrvatskoj nacionalizam smanjen na minimum'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nacionalizam je još uvijek snažan u jugoistočnoj Europi, ali ne i u Hrvatskoj gdje je smanjen na minimum, osobito od 2003. godine kad je HDZ došao na vlast i vodi politiku normalizacije i dobrih odnosa sa susjedima, rekao je hrvatski premijer Ivo Sanader u Oxfordu.

'Želio bih da i Srbija krene tim putem', dodao je Sanader u svom govoru studentima prestižnog sveučilišta u Oxfordu, gdje je u Centru za europske studije održao predavanje na poziv rektora tog sveučilišta Chrisa Pattena.

Pročitajte i ovo Vulkan Agung na Baliju (Foto: AFP) Pepeo koji pokriva kontinente Rijetko spominjana prijetnja: Vulkanske supererupcije češće su nego što se mislilo Slika nije dostupna Reporteri bez granica Kampanja za ušutkavanje novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj

'Ne bude li europski kontinent stvarao drukčiju sadašnjost i
budućnost, povijest će se ponavljati', rekao je Sanader. 'Europski je kontinent kroz svoju povijest svjedočio najvećim tragedijama, od svjetskih ratova do genocida, međusobnih dominacija i borbi za teritorij', rekao je Sanader, dodajući da ne želi ponavljanje takve povijesti.

Chris Patten, bivši povjerenik Europske komisije, kazao je kako je 'Hrvatska vrlo važan i uspješan igrač u Europi, važna europska država'.

Sanader je kazao da je s velikim zadovoljstvom prihvatio Pattenov poziv da govori studentima europskih studija o temi europskog zajedništva, o kojoj inače kao političar najradije govori.

'Smatram da je to jedan velik i sjajan projekt, ali da ima izgleda samo ako u njemu zaista sudjeluju sve zemlje. To znači da Hrvatska mora biti članica Europske unije, ali to moraju biti i ostale zemlje regije', rekao je Sanader.

On je dodao da je Hrvatska postala zemlja uzor i da se velika pažnja posvećuje ljudskim pravima i demokraciji, a da će tako biti i ubuduće.

Odgovarajući na pitanje studenata je li raspad Jugoslavije bio
neizbježan, Sanader je kazao da se to nije moglo izbjeći. 'Ideju
ujedinjenja još su u prošlosti Hrvati zagovarali, ali ta ideja nije
funkcionirala', rekao je.

Studente s Oxforda zanimalo je mišljenje hrvatskog premijera o tome što će se dogoditi ako Rusija uloži veto u UN-u na rezoluciju kojom bi se omogućila neovisnost Kosova. Sanader je odgovorio da je, u slučaju da se to doista dogodi, najvažnije da Europa ostane jedinstvena.

Studenti su Sanadera pitali hoće li Hrvatska sudjelovati na izborima za Europski parlament 2009., a premijer je rekao da bi to bilo 'jako dobro i lijepo'.

'Ali ako ne bude baš tada, već šest mjeseci poslije, nije ništa
strašno. Uostalom i Bugarska i Rumunjska naknadno glasuju za Europski parlament', rekao je hrvatski premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene