Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sanader: Posjet SAD-u vrlo uspješan i koristan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader izjavio je danas kako je službeni posjet SAD-u bio izuzetno uspješan i koristan za Hrvatsku navodeći da je imao niz bilateralnih sastanaka, te govorio pred Vijećem sigurnosti i lobirao da Hrvatska postane nestalna članica Vijeća sigurnosti.

Premijer Sanader je na konferenciji za novinare održanoj neposredno nakon povratka iz New Yorka odgovarao i na novinarska pitanja o nesporazumu vezanom uz njegov i istodobni boravak Predsjednika Republike u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sanader demantira Primorčevu ostavku Primorac: Nitko nije nezamjenjiv Slika nije dostupna Vlada će promisliti o korekcijama stope PDV-a

Nesporazuma je bilo, no oni su razriješeni i ubuduće će se
izbjegavati. Dogovorili smo se da je Predsjednik Republike voditelj hrvatskog državnog izaslanstva, rekao je Sanader.

O ulozi hrvatskog veleposlanika u SAD-u Nevena Jurice u tom
nesporazumu i kritici predsjednika države na njegov račun, Sanader je rekao da su nesporazumi riješeni i da veleposlanik Jurica ostaje na dužnosti.

Istaknuo je ulogu predsjednika Mesića i njegov doprinos u promidžbi Hrvatske na summitu nesvrstanih na Kubi vezano za gospodarski razvoj i nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a.

Naveo je da se u SAD-u susreo i s hrvatskim iseljenicima i da su njihove udruge pokazale veliko zanimanje za aktualne prilike u Hrvatskoj.

'Nećemo samo slati prazne pozive iseljenicima, nego želimo stvoriti uvjete da se mladi iz iseljeništva vrate u Hrvatsku i da u njoj mogu ostvariti svoje ciljeve i ambicije', poručio je Sanader.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je da je čuo za izjavu predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, da bi mu, da ga je pitao, savjetovao da ne ide u Veronu (za Dan državnosti), ali da je to bilo odlučeno i da nikakvog takvog savjeta nije bilo.

'Svatko može pogriješiti', rekao je.

Odgovarajući na upit u vezi s aferom Brodosplit i eventualnom odgovornošću ministra gospodarstva i člana Nadzornog odbora Branka Vukelića, premijer je rekao da treba pričekati rezultate istrage i da nema smisla prije toga govoriti o nečijoj odgovornosti. 

Utvrde li se nezakonitosti, odgovorni trebaju snositi odgovornost, rekao je Sanader, naglasivši da je brodogradnja od izuzetne važnosti za Hrvatsku da će Vlada učiniti sve da je sačuva.

Sanader je novinare izvijestio kako je danas zajedno s resornim ministrima održao sastanak s predstavnicima Uefe glede hrvatske organizacije Europskog nogometnog prvenstva zajedno s Mađarskom 2012. Odluka o tome trebala bi biti donesena u prosincu i dobije li Hrvatska suorganizaciju s Mađarskom to bi moglo otvoriti između 30 i 40 tisuća novih radnih mjesta u Hrvatskoj. To je investicija koja će se višestruko isplatiti, dodao je.

Ministar financija Ivan Šuker, rekao je da bi troškovi izgradnje
potrebne infrastrukture, bili oko 280 milijuna eura, a financirali bi je zajedno država i jednice lokalne samouprave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene