Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dionicu autoceste Beli Manastir-Osijek-Svilaj, od Osijeka do Đakova, dužine 32,5 kilometara, danas je kod naplatne postaje Osijek pustio u promet predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader.


Nova TV je još prije mjesec dana snimila novu autocestu koja je i tada bila potpuno završena. 'Miriše' li ovo svečano otvorenje na predizborne aktivnosti? Dokaz tomu je i mali skandal u protokolu. Naime, protokol je predvidio da na svečanosti govore sve odreda HDZ-ovi ministri, gradonačelnici i koalicijski partneri te stranke. Za HDSSB-ovog osječko-baranjskog župana nije bilo mjesta. S obzirom da je i županija sudjelovala u ovom projektu, tek nakon intervencije iz županije, župan Bubalo uvršten je u protokol i obratio se skupu.

Vezani članci Presretač, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Jurio 250 km/h po autocesti, blicao presretaču da ubrza pa se zabio u ogradu: S njim je u autu bilo i dijete Naplatne kućice, ilustracija Dobre vijesti za vozače! I ove godine bez sezonskog povećanja cestarina na autocestama HAC-a

Ukupna vrijednost investicije u dionicu autoceste Osijek - Đakovo je 2,2 milijarde kuna bez PDV-a. Radove je izvodilo 15 izvođača koji su izgradili i 29 objekata (tri vijadukta, osam mostova, 17 nadvožnjaka i jedan podvožnjak) i prateće sadržaje (dva odmorišta i Centar održavanja i kontrole prometa). Autocesta Beli Manastir - Osijek - Svilaj, dužine 88,6 kilometara, čiji je dio dionica Osijek - Đakovo, dio je paneuropskog prometnog 5C koridora od Budimpešte do Ploča. Dionicom autoceste od Osijeka do Đakova moći će se prometovati od danas u 17 sati, cestarina na toj dionici iznosi 14 kuna, a od Zagreba do Osijeka 102 kune za osobna vozila.

Otvarajući novu dionicu autoceste A5 premijer Sanader istaknuo je kako ovaj događaj potvrđuje da se ovakvi veliki infrastrukturni projekti mogu realizirati i u vrijeme velike svjetske gospodarske krize te najavio nastavak gradnje te auto ceste prema Belom Manastiru i Svilaju. 'Našim prijateljima u Bosni i Hercegovini poručujemo - tu smo, ako zatreba naša pomoć u znanju gradnje auto cesta ili građevinskoj operativi, jer želimo da ovaj koridor, koji na sjajan način simbolizira europske integracije, dođe do Ploča', kazao je Sanader.

Otvorenje ove dionice autoceste povijesni događaj

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Vladimir Šeks rekao je kako se izgradnjom nove dionice autoceste A5 ispunjava obećanje Vlade o povezivanju panonske i jadranske Hrvatske autocestom te potvrđuju nastojanja da se ova regija uključi u paneuropske prometne koridore.

Ocjenivši kako je otvorenje ove dionice autoceste povijesni događaj, kojim se Osijek povezuje s ostalom mrežom autocesta u Hrvatskoj i Europi, ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta podsjetio je kako je od 2004. u Hrvatskoj izgrađen i pušten u promet 501 kilometar autocesta.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Jurica Prskalo kazao je kako je izgradnjom ove dionice dovršeno 70 posto hrvatskog dijela međunarodnog 5C koridora, a ukupna mreža autocesta u Hrvatskoj ovime je povećana na 1.224 kilometra.

Novu dionicu autoceste blagoslovio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.